Rolandas Paksas. Europos Sąjunga turi rasti drąsos savo reformai

„Referendumui dėl išstojimo iš Europos Sąjungos besirengiančios Didžiosios Britanijos premjero Deivido Camerono Europos šalims pateikti pasiūlymai dėl kitokios Europos Sąjungos yra pirma rimta galimybė išgelbėti bendriją nuo daugelio šalims nepriimtinų dalykų“, – sako Europos Parlamento frakcijos „Laisvės ir tiesioginės demokratijos Europa“ .

Jis įsitikinęs, kad Europos Sąjungos Vadovų Taryba ir kitos sprendimus priimančios bendrijos institucijos turi ne tik įsiklausyti į Didžiosios Britanijos, kuri yra svarbi Europos dalis, derybinius reikalavimus, bet ir išanalizuoti jų atsiradimo priežastis.

„Tai – signalas, kad Europos Sąjunga turi pradėti reformuoti pati save, atsisakydama vis labiau ryškėjančio polinkio į federalizmą ir valstybių savarankiškumo ribojimą“, – sako europarlamentaras R. Paksas, pabrėždamas, kad tai  puiki proga ir kitoms bendrijos narėms prisidėti, siekiant įveikti ne tik federalizmo, bet ir ES diktato atskiroms šalims apraiškas.

Akivaizdu, kad kitokios Europos šiandien jau siekia ne viena Didžioji Britanija. Apie ją galvoja ir euro zonos kol kas nesiekianti mūsų kaimynė Lenkija. Stiprią poziciją dėl savarankiškumo nuolat kartoja Vengrija bei Čekija.

Pasiūlymai dėl ES reformos žymi labai aiškią galimybę: arba bus sukurta tautų ir valstybių sąjungą, arba dabartinė ES, toliau kuriama kaip federacija,  pasmerkta žlugti. Ir jeigu nebus konstruktyvaus dialogo su Britanija, o tik kaltinimai, tai bus jos pabaigos pradžia.

 Priešingai pasigirstantiems vertinimams, kad Didžiosios Britanijos keliami reikalavimai yra tik priedas prie visų krizių, kurias šiandien išgyvena bendrija, o nepavykusios derybos ir galimas britų pasitraukimas grasina tapti dar viena krize visai Europai, R. Paksas mano, kad atsakingas ir objektyvus britų siūlymų įvertinimas  gali tapti žingsniu atitolinančiu dar didesnę Europos Sąjungos krizę.

„Šiandien niekas negali įsivaizduoti, ką Didžiosios Britanijos išstojimas reikštų Europos Sąjungai. Ne mažiau sudėtinga suvokti, kaip tai atsilieptų ir pačiai Jungtinei karalystei. Tačiau neabejotina, kad skyrybos būtų labai skausmingos abiems šalims, todėl būtina eiti kompromisų keliu“, – sako R. Paksas.

Anot jo, būtent kompromisai, o ne raginimai turėtų dažniau skambėti ir visoje pastarojo meto Europos Sąjungos viršūnių retorikoje, kurios griežtėjimu neišvengiamos įtakos turėjo istorine jau tapusi pabėgėlių krizė. Ji atskleidė akivaizdžias ES imigracijos politikos ydas ir neabejotinai sustiprino antiimigracines nuotaikas daugelyje bendrijos šalių. 

Partijos Tvarka ir teisingumas informacijos centras

Parašykite komentarą