ŠMKK patikslino reikalavimą stojantiesiems į aukštąsias mokyklas būti išlaikiusiems bent vieną valstybinį brandos egzaminą

Šiandien Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetas (ŠMKK) su patikslinimais pritarė Prezidentės teiktoms Mokslo ir studijų įstatymo pataisoms (XIIP-3709), kuriomis siekiama didinti aukštojo mokslo kokybę, užtikrinti lygias galimybes visiems stojantiesiems į aukštąsias mokyklas, garantuoti, kad aukštasis mokslas atitiktų valstybės ūkinės, socialinės ir kultūrinės plėtros poreikius, didinti aukštųjų mokyklų atskaitomybę visuomenei.

Buvo apsvarstyti Lietuvos universitetų rektorių konferencijos, Švietimo ir mokslo ministerijos ir Seimo nario Gintaro Steponavičiaus siūlymai šiam įstatymo projektui.

Komitetas patikslino reikalavimą stojantiesiems konkurso būdu į aukštųjų mokyklų pirmosios pakopos ir vientisųjų studijų programas būti išlaikiusiems bent vieną valstybinį brandos egzaminą ir numatė išimtis asmenims, kurie išsilavinimą įgijo iki šio įstatymo įsigaliojimo.

„Nenumačius šios išimties, būtų pažeistas asmenų teisėto lūkesčio principas, taip pat būtų užkirstas kelias neformaliu būdu įgytų kompetencijų pripažinimui aukštosiose mokyklose“, – sakė komiteto pirmininkas Raimundas Paliukas.

Taip pat komitetas pritarė, kad šis reikalavimas nebūtų taikomas įgijusiems kvalifikaciją, suteikiančią teisę į aukštąjį mokslą, pagal tarptautinių arba užsienio valstybių švietimo programas bei atleistiems nuo valstybinių brandos egzaminų švietimo ir mokslo ministro nustatyta tvarka.

Nepritarta G. Steponavičiaus siūlymui išbraukti Prezidentės pateiktą nuostatą, kuria numatyta prievolė aukštosioms mokykloms kiekvienais metais skelbti savo metines veiklos ataskaitas aukštosios mokyklos ir Švietimo ir mokslo ministerijos interneto tinklalapiuose.

Komitetas pradėjo svarstyti ir naujos redakcijos Mokslo ir studijų įstatymo projekto (XIIP-3376) pasiūlymus. Kadangi pasiūlymų sulaukta daugiau nei 200, svarstyti pasiūlymai įstatymo projekto 1-12 straipsniams, kuriais tikslinami mokslo ir studijų principai, pagrindinės šio įstatymo sąvokos, aukštųjų mokyklų autonomija bei atskaitomybė, sutartys su valstybinėmis aukštosiomis mokyklomis, universitetų, kolegijų, mokslinių tyrimų institutų veiklos principai ir tikslai.

Parašykite komentarą