L. Graužinienė: Baltijos šalių ir Vakarų Europos tolimesnę integraciją užtikrins bendri strateginiai infrastruktūros projektai

2016 m. rugsėjo 8 d. pranešimas žiniasklaidai

 

Seimo Pirmininkė Loreta Graužinienė, pristatydama pranešimą 26-ajame Tarptautiniame Krynicos Ekonomikos forume, Lenkijoje, atkreipė dėmesį į būtinybę gilinti Baltijos šalių ir Centrinės Europos regionų integraciją per bendrus strateginius infrastruktūros projektus ir tokiu būdu užtikrinti mūsų šalių ekonominį ir energetinį saugumą.

Pasisakydama plenarinėje sesijoje „Kokio solidarumo reikia Europai?“, Seimo Pirmininkė L. Graužinienė pažymėjo, kad tolimesnei Baltijos ir Karpatų regionų integracijai stiprinti svarbu toliau vystyti tokius strateginius infrastruktūros projektus, kaip Lietuvos ir Lenkijos dujų jungtis GIPL, Lietuvos ir Lenkijos elektros jungtis LitPolLink, ir eiti prie tolimesnės Baltijos šalių elektros tinklų sinchronizacijos su Kontinentiniais Europos tinklais. „Galutinai energetinė Baltijos šalių izoliacija bus panaikinta tik atlikus sinchronizaciją su Kontinentiniais Europos tinklais per Lietuvos ir Lenkijos jungtis“, – sakė Seimo vadovė.

Pasak jos, bendri Lietuvos ir Lenkijos energetikos projektai turi būti vertinami ne vien ekonominio racionalumo požiūriu, bet visų pirma – ekonominio ir energetinio saugumo požiūriu. „Europos Sąjungos šalių ir visų pirma Lenkijos parama būtina sėkmingam šių projektų įgyvendinimui“, – teigė Seimo Pirmininkė L. Graužinienė.

Seimo vadovė taip pat atkreipė dėmesį, kad Baltijos regionas vis dar lieka silpnai integruotas į Vakarų Europos transporto tinklus. Ji išskyrė Lietuvai ir Lenkijai reikšmingus strateginius projektus „Rail Baltica“ ir „Via Baltica“. „Išplėtota ir sklandžiai veikianti transporto infrastruktūra yra svarbi sąlyga ne tik regionų ekonomikų konkurencingumui užtikrinti. Tai svarbu ir saugumo užtikrinimui“, – kalbėjo Seimo Pirmininkė L. Graužinienė.

Krynicos Ekonomikos forume Seimo vadovė taip pat pabrėžė būtinybę Europos Sąjungos šalims solidariai reaguoti į naujai kylančias grėsmes ir atkreipė dėmesį į Lietuvos kaimynystėje nesaugiai Astrave statomą Baltarusijos AE. Pasak Seimo Pirmininkės L. Graužinienės, Lietuva aktyviai veikia tikėdama, kad atsainų požiūrį į žmonių ir aplinkos gerovę vystant atominės energetikos projektą galima pakeisti tarptautinėmis pastangoms. Seimo vadovė paragino Europos Sąjungą „nusiųsti rimtą signalą Baltarusijai, kad Europoje nebus galima prekiauti elektra, kuri yra pagaminta nesilaikant tarptautinių aplinkosauginių ir branduolinės saugos standartų“.

Ekonomikas forumas vyksta rugsėjo 7–8 dienomis Krynicoje, Lenkija. Tradiciškai šiame renginyje susitinka Vidurio ir Rytų Europos, Azijos, Amerikos ir Vakarų Europos lyderiai, politikai, verslo, akademinės bendruomenės ir nevyriausybinių organizacijų atstovai.

 

„Mažuoju Davosu“ vadinamas Krynicos Ekonomikos forumas rengiamas nuo 1992 metų ir jau spėjo tapti vienu svarbiausių politikos ir verslo elitui patrauklių ekonominių įvykių Europoje Renginio tikslas – formuoti palankią aplinką ES valstybių narių ir kaimyninių šalių politinio ir ekonominio bendradarbiavimo plėtrai. Šiuo metu Krynicos Ekonomikos forumas yra svarbiausia Vidurio ir Rytų Europos konferencija ekonomikos klausimais.

 

Neringa Mikėnaitė

Seimo Pirmininko patarėja

Tel. (8-5) 239 6344, mob. tel.: 8 698 42 759, 8 655 15 813

El. p. neringa.mikenaite@lrs.lt

Parašykite komentarą