Ekologiškai perprojektuoti katilai – didesnis efektyvumas bei taupymas

Šiandien, VšĮ Lietuvos verslo paramos agentūroje, pasirašyta pirmoji projekto finansavimo ir administravimo sutartis pagal priemonę „Eco-inovacijos LT“. Iš viso bus pasirašyta vienuolika sutarčių.

Pirmoji įmonė, pasirašiusi sutartį pagal priemonę „Eco- inovacijos LT“  – UAB „ UT katilai“. Įmonė, vykdanti  biokuro  katilų gamybą ir montavimą, Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšas investuos į projektą – „Biokuro katilų ekologiškas projektavimas“.

„Esame pramoninių vandens šildymo katilų patikimumo ir ilgaamžiškumo lyderiai Lietuvoje, norim tobulėti ir neatsilikti nuo rinkos,“ – apie projekto reikalingumą kalba įmonės direktorius p.  Lygaudas Rinkevičius.

Nepaisant to, kad biokuras yra vienas švaresnių energijos gavybos būdų, norint katilus padaryti ekologiškesniais per visą jų gyvavimo ciklą, reikalingas ekologiškas projektavimas. Atlikus darbus ir gavus patobulintų produktų brėžinius, pagal juos bus gaminami katilai, kurie pasižymės didesniu efektyvumu, naudos mažiau biokuro, išskirs mažiau emisijų ir jų kūrenimui bus galima naudoti žymiai drėgnesnį biokurą, o tai mažins pačio kuro paruošimui sunaudojamą energijos kiekį.

Įmonės projektui įgyvendinti skirta 15 tūkst. Eur iš ES fondų.

Ekologinis perprojektavimas, kuris bus įmonės projekto pagrindinė veikla, tai gaminio savybių pakeitimas, paliekant jo įprastines funkcijas, kai yra tenkinama viena iš šių savybių (ekologinio projektavimo principai): mažėja gaminiui sunaudojamų žaliavų kiekis, gaminiui pagaminti naudojamas mažesnis kenksmingų žaliavų kiekis arba iš viso nenaudojama jokiu kenksmingų medžiagų, gaminys sunaudoja mažiau energijos, gaminį galima perdirbti pasibaigus jo galiojimo terminui.

Parašykite komentarą