Atliekų rūšiavimo įprotis formuojamas jau nuo darželio

Socialinė akcija „Mąstau. Rūšiuoju. Gyvuoju!“ – finišo tiesiojoje. Išrinktos ir apdovanotos daugiausiai elektroninių atliekų surinkusios mokyklos. Šiais metais pagrindiniai prizai atiteko Jiezno gimnazijos moksleiviams ir Nemunėlio Radviliškio Pagrindinės mokyklos ikimokykliniam skyriui. Mokiniai iš Jiezno surinko daugiau negu 400 kg panaudotų galvaninių elementų ir senų mobilių telefonų, o darželinukų rezultatas – 186 kg tinkamai surinktų ir surūšiuotų galvaninių elementų.

„Mūsų ilgalaikis tikslas – atsakingą atliekų tvarkymą paversti įpročiu“, – sako Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) direktorius Linas Ivanauskas ir primena, kad Lietuvoje apie 40 proc. elektroninių atliekų rūšiuojamos netinkamai. Pasak EPA vadovo, suaugusieji dažniausiai rūšiuoja sąmoningai, įvertina, ar ne per toli reikalingas konteineris – vis dar skaičiuoja naudos gamtai ir asmeninių pastangų santykį. Tuo tarpu nuo vaikystės įpratę rūšiuoti elgiasi atsakingiau: tokių žmonių jau nebereikia atskirai įtikinėti, kad tausoti aplinką – verta. EPA vadovas nurodo, kad socialinėje „Mąstau. Rūšiuoju. Gyvuoju!“ akcijoje mokymo ir ikimokyklinio ugdymo įstaigos dalyvauja noriai: prie projekto buvo prisijungė 100 mokyklų ir 100 darželių.

Šių metų „Mąstau. Rūšiuoju. Gyvuoju!“ nugalėtojai buvo apdovanoti ne tik švaresne aplinka. EPA darželiui padovanojo žaidimų aikštelę, o mokiniams iš Jiezno įteiktas specialus prizas: pažintis su įmonės „Žalvaris“ elektroninių atliekų tvarkymo cechu ir laboratorija, taip pat „Žalvario“ dovanos.

Bene didžiausią elektroninių atliekų surinkimo tinklą valdanti EPA yra įrengusi daugiau nei 6000 vietų seniems galvaniniams elementams ir daugiau nei 100 vietų kitoms elektronikos atliekoms rinkti. Jeigu įmonė ar gyventojas negali išgabenti atliekų pats, siūloma registruotis telefonu 869 555 111 – EPA jas išveš nemokamai.

Parašykite komentarą