Prezidentė išvyksta į ES viršūnių susitikimą Taline

Ketvirtadienis, rugsėjo 28 d. (Vilnius). Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė išvyksta į Taliną, kur penktadienį, rugsėjo 29 d., dalyvaus ES viršūnių susitikime. Šalies vadovė taip pat susitiks su Europos Komisijos (EK) pirmininku Jeanu-Claude‘u Junckeriu, su kuriuo aptars ES energetinį saugumą ir Lietuvos poreikius artėjant deryboms dėl naujo daugiamečio ES biudžeto. Talino viršūnių susitikimo išvakarėse Prezidentė dalyvaus neformaliame ES lyderių susitikime Bendrijos ateities klausimais.

Dvišaliame susitikime su Europos Komisijos pirmininku Prezidentė aptars Lietuvai svarbius elektros tinklų sinchronizacijos klausimus, ES paramą saugiam Ignalinos AE uždarymui, vieningą Europos atsaką į Astravo AE keliamas grėsmes. Šalies vadovės teigimu, integracija į patikimą Europos elektros tinklą yra kertinis žingsnis įtvirtinant Lietuvos ir viso regiono energetinį saugumą, kurio negalima atidėlioti.  

Taline vyksiančio neformalaus susitikimo metu ES lyderiai aptars, kaip stiprinti Europos gynybos bendradarbiavimą, užtikrinti ilgalaikius sprendimus migracijos iššūkiams, skatinti ES ekonomikos augimą ir euro zonos atsparumą galimiems finansiniams iššūkiams. Tai – saugiai ir užtikrintai europiečių ateičiai svarbūs klausimai, kuriems ES lyderiai skiria nuolatinį dėmesį.

Pažangi Europos ateitis bus aptariama ir ES Tarybai pirmininkaujančios Estijos iniciatyva rengiamame viršūnių susitikime dėl ES skaitmeninės darbotvarkės. Šalių vadovai svarstys, kaip paskatinti žinių ekonomikos plėtrą, skaitmeninį raštingumą, viešųjų e. paslaugų prieinamumą.  Ypatingas dėmesys bus skiriamas ir kibernetiniam saugumui. Prezidentės teigimu, skaitmeninėms technologijoms vis labiau skverbiantis į valstybių valdymą ir kasdienį žmonių gyvenimą, kibernetinio saugumo užtikrinimas tampa tokia pat svarbia valstybių pareiga kaip ir sienų apsauga.

Lietuva turi unikalią teisinę bazę, leidžiančią efektyviai užkardyti kibernetines atakas, reguliariai vykdomos nacionalinės kibernetinio saugumo pratybos, parengti kibernetinės gynybos planai, glaudžiai bendradarbiaujama su NATO. Šia patirtimi Lietuva pasirengusi pasidalinti ir su kitomis ES valstybėmis.

2016 metais visoje Europos Sąjungoje kasdien vidutiniškai užfiksuota apie 4000 kibernetinių atakų.

Parašykite komentarą