VĮ „Registrų centras“ imasi akcijos – bausti ataskaitų nepateikusias NVO

Nuo 2015 metų įsigaliojus įstatymų pakeitimams jau antri metai kai asociacijos, viešosios įstaigos bei labdaros ir paramos fondai finansinių ataskaitų rinkinius privalo pateikti ir „Registrų centrui“. 

Finansiškai stabilioms nevyriausybinėms organizacijoms teisės aktų reikalavimai lyg ir nesukėlė didesnių iššūkių, tačiau tokioms NVO, kurios veikia savanorystės pagrindais ir neturi stabilių pajamų ar paramos, šiandien tenka susidurti su rimtomis problemomis.  VĮ „Registrų centras“, organizacijų vadovams, ilgiau nei 12 mėnesių nepateikusiems metinės finansinės atskaitomybės dokumentų, surašo protokolus už administracinius nusižengimus, o baudos gali būti skiriamos nuo 200 iki 3000 eurų.

Šiuo metu tokių organizacijų, kurios gavo administracines nuobaudas ir turi iškeltas bylas teismuose yra per 300. O iš bendro (per 30 tūkstančių) registruotų asociacijų, viešųjų įstaigų bei labdaros ir paramos fondų sąrašo – net 80% visų organizacijų nėra pateikusios ataskaitų už praėjusius metus. Toks skaičius organizacijų negalinčių laikų įvykdyti teisės aktų reikalavimų rodo, kad tai yra sisteminė klaida, kurią būtina nedelsiant spręsti.

Nacionalinė Nevyriausybinių organizacijų taryba, siekia padėti nevyriausybinėms organizacijoms, kurios ne piktybiškai, bet dėl finansinių sunkumų ar dėl informacijos stokos, negali laiku įgyvendinti teisės aktų reikalavimų, kreipiasi į Teisingumo ministeriją bei „Registrų centrą“ su prašymu geranoriškai spręsti susidariusią situaciją, susilaikyti nuo baudų skyrimo ir inicijuoti informacinių pranešimų NVO siuntimą su priminimai tokias ataskaitas pateikti. 

Pasak Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centro vadovo Martino Žaltausko „valstybė nėra tokia turtinga, kad teismai būtų apkrauti baudų skyrimu už finansinių ataskaitų nepateikimą organizacijoms, kurios dažniausiai veikia savanoriškais pagrindais ir nepiktybiškai, bet dėl lėšų stokos ar nežinojimo, nepadarė to laiku“.

Dėl išsamesnės informacijos ar komentaro kviečiame susisiekti su Nevyriausybinių organizacijų informacijos ir paramos centro vadovu Martinu Žaltausku telefonu 867813713 el. paštu info@nisc.lt

Parašykite komentarą