Seimo narės R. Morkūnaitės-Mikulėnienės pranešimas: „Ar pagrįstai Vilniaus rajono savivaldybės tarnautojai „išlipo sausi iš balos“?“

2018 m. gegužės 30 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė kreipėsi į Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos (VTEK) pirmininką, prašydama atlikti tyrimą ir pateikti išvadą, ar Vilniaus rajono savivaldybės tarnautojai nepažeidė Valstybės tarnybos įstatymo nuostatų ir Valstybės tarnautojų veiklos etikos taisyklių, naudodami tarnybinius kompiuterius darbo metu veiklai, kuri nesusijusi su tarnybinėmis pareigomis ir yra nesuderinama su valstybės tarnautojo etikos ir moralės principais.

Kaip žinome iš viešai paskelbtos informacijos, keliolika Vilniaus rajono savivaldybės tarnautojų galėjo naudotis tarnybiniais kompiuteriais ir naršyti po pornografinio turinio svetaines, tuo metu savivaldybėje dirbantis Lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos (LLRA-KŠA) pirmininko Valdemaro Tomaševskio pusbrolis Ježis Tomaševskis dėl to nematė nieko blogo.

Parlamentarė prašo VTEK išaiškinti, ar savo viešais pasisakymais Vilniaus rajono savivaldybės valstybės tarnautojas J. Tomaševskis nepažemino pareigūno vardo ir nemenkina visuomenės pasitikėjimo valstybės tarnyba. Seimo narės nuomone, paskirta nuobauda, kaip skelbiama, porai asmenų taip pat galimai yra per švelni, todėl prašo ištirti jos adekvatumą.

„Žiniasklaidoje pasirodžiusi informacija skandalinga pirmiausia todėl, kad Vilniaus rajono savivaldybės merė Marija Rekst ir savivaldybės tarnautojas J. Tomaševskis šioje situacijoje nemato nieko blogo. Manau, kad toks elgesys kertasi su valstybės tarnautojo etika bei moralės principais, – pažymėjo Seimo narė. – Be to, susirūpinimą kelia tai, kad Vilniaus rajono savivaldybės administracija atsisako žiniasklaidai pateikti informaciją, susijusią su atvejus tyrusios komisijos išvadomis, prisidengiant Lietuvos Respublikos asmens duomenų teisinės apsaugos įstatymo reikalavimais. Iš viešos informacijos matoma, kad tarnautojas, kuris neneigia naudojęs tarnybinį kompiuterį su valstybės tarnautojo etikos ir moralės principais nesuderinamai veiklai, teigia nesulaukęs jokios nuobaudos. Kyla rimtų abejonių, ar savivaldybės vadovybė tinkamai įvertino pavaldinių drausminius nusižengimus ir elgesį.“

Seimo narė kreipėsi į Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos direktorių ir į Žurnalistų etikos inspektorę, prašydama įvertinti, ar teisėtai Vilniaus rajono savivaldybė atsisako žurnalistams pateikti prašomą informaciją.

Valstybės tarnybos įstatymo 3 straipsnyje tarp pagrindinių valstybės tarnybos ir valstybės tarnautojų veiklos etikos principų nustatytas pavyzdingumo principas nurodo, kad valstybės tarnautojas privalo deramai atlikti savo pareigas, nuolat tobulėti, būti nepriekaištingos reputacijos, tolerantiškas, pagarbus ir tvarkingas. To paties įstatymo 15 straipsnio 9 punktas nurodo, kad valstybės tarnautojas negali naudotis valstybės ar savivaldybių nuosavybe ne tarnybinei veiklai, o 10 punktas, be kita ko, įpareigoja valstybės tarnautoją nenaudoti tarnybos (darbo) laiko kitiems tikslams, išskyrus konkrečiai įstatyme apibrėžtus atvejus.

Parašykite komentarą