LVŽS prašo išaiškinti, ar partijų deleguoti VRK nariai gali dalyvauti vykdant konkuruojančių partijų veiklos tyrimus

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga kreipėsi į Vyriausiąsias rinkimų ir tarnybinės etikos komisijas su prašymu išaiškinti, ar partijų deleguoti VRK nariai gali nenusišalinti tais atvejais, kai veikia interesų konflikto situacijoje ir asmeniškai dalyvauja tiriant skundus dėl konkuruojančių politinių partijų ar politikų veiklos.

Kreipimesi atkreipiamas dėmesys, jog TS-LKD socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje birželio 27 dieną buvo paskelbtas įrašas (www nuoroda), kuriame teigiama, jog šios partijos deleguotas VRK narys Vilius Semeška „aktyviai reiškiasi „Naisių vasaros“ ir „valstiečių“ tautinių kostiumų dalybų darželiuose nebaigtuose tyrimuose“. Pastarąjį skundą, neva LVŽS yra neteisėtai finansuojama fondui „Švieskime vaikus“ dovanojus tautinius kostiumus vaikams, VRK pateikė būtent TS-LKD. Vienas iš šios partijos lyderių – Arvydas Anušauskas – Viliaus Semeškos aktyvų dalyvavimą šiuose tyrimuose patvirtino ir viešo Seimo posėdžio, vykusio birželio 30 dieną, metu.

LVŽS duomenimis, Vyriausiosios rinkimų komisijos sudarymo tvarkoje ir veikloje įprastai laikomasi principo, jog politinių partijų deleguoti VRK nariai nedalyvauja konkuruojančių politinių partijų veiklos tyrimuose, o juos įprastai vykdo ne politinių partijų deleguoti VRK nariai ir administracijos darbuotojai. Iš viešuose VRK posėdžiuose pateikiamos informacijos bei iš VRK gautų atsakymų LVŽS sprendžia, kad TS-LKD įraše minimais atvejais yra sudarytos darbo grupės, kurių veikloje, be kitų asmenų, dalyvauja VRK nariai (tarp kurių – Aistė Žilinskienė) ir VRK administracijos darbuotojas Vytautas Vilys. Iš žiniasklaidoje skelbtos informacijos matyti, jog Aistė Žilinskienė artimai bendrauja su TS-LKD partijos lyderiais, dalyvauja jų vadovybės posėdžiuose. Tuo metu pagal neoficialią informaciją Vytautas Vilys buvo artimai susijęs su TS-LKD iki tapdamas VRK darbuotoju.

VRK įstatymo 4 straipsnio 2 dalyje įtvirtinta nuostata, jog komisijos veikla grindžiama teisėtumo, nepriklausomumo, kolegialumo, viešumo ir nešališkumo principais. Komisijos reglamento 16 punkte įtvirtinta nuostata, jog prireikus VRK arba VRK pirmininkas gali sudaryti darbo grupes įvairiems klausimams nagrinėti ir sprendimų projektams rengti. Taigi, sudarant darbo grupes turi būti remiamasi nešališkumo principu. Kartu tai reiškia, jog darbo grupės nešališkumo principo laikymąsi turi užtikrinti ją sudariusi VRK arba VRK pirmininkas.

„Tokia situacija kelia nerimą, nes atvirai deklaruojama ir pripažįstama, jog VRK narys Vilius Semeška užimamas pareigas išnaudoja sąmoningam konkuruojančių politinių jėgų kompromitavimui, nesilaiko nešališkumo ir objektyvumo principų. Tai kelia klausimą ne tik dėl šio VRK nario, bet ir kitų į specialią VRK grupę deleguotų asmenų tinkamumo vykdomoms funkcijoms, kelia abejones dėl jų nešališkumo ir nepriklausomumo nuo skundą pateikusios TS-LKD. Todėl prašome, kad VRK ištirtų viešai paskelbtą informaciją ir įvertintų Viliaus Semeškos, Aistės Žilinskienės ir Vytauto Viliaus veiklą dalyvaujant minėtuose tyrimuose“ – sakė LVŽS frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

LVŽS taip pat prašo, kad Vyriausioji tarnybinės etikos komisija įvertintų, ar šioje situacijoje buvo laikomasi Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybės tarnyboje nuostatų dėl reikalavimo nusišalinti tais atvejais, kai veikiama galimo arba realaus interesų konflikto situacijoje, kuomet su TS-LKD susiję (tai viešai patvirtina ir šios partijos lyderiai) asmenys dalyvauja tiriant skundus dėl LVŽS, įskaitant tokius, kuriuos teikia pati TS-LKD.

Parašykite komentarą