Žaidimus be taisyklių žaidžiančių valstybės pareigūnų savivalė grasina smogti dar vienam NT projektui Vilniuje

„Projektas „Žygimantų 12” nepažeidžia viešojo intereso, o Kultūros paveldo departamentas (KPD), priimdamas neatsakingus sprendimus, vadovaujasi ne įstatymais, bet, inicijuodamas jų pakeitimus bei užsiimdamas manipuliacijomis, siekia visuomenei ir verslui nesuprantamų tiklsų, už kurių galimai stovi konkretūs asmenys”, – mano projekto plėtotojos, kompanijos REWO vadovas Edvinas Malevskis.

 

Pasak jo, iš šiuo metu sąmoningai užvirtos isterijos verslininkams kyla klausimai, ar KPD viduje yra aiški sprendimų priėmimo tvarka ir kas turi prisiimti atsakomybę bei nuostolius už šios valstybės institucijos sprendimus, kurie prieštarauja vienas kitam: vieną dieną leisti, o kitą – drausti. „Ir dar vienas klausimas – kam naudinga šita netvarka? Tikrai ne visuomenei ir ne kultūros paveldo saugojimui. Kultūros paveldo departamentas kreipėsi į prokuratūrą, skųsdamas savo paties „galimai neteisėtą” sprendimą išduoti statybos leidimąprojektui „Žygimantų 12”. Kitaip tartiant – KPD į prokuratūrą kreipiasi kaltindamas pats save neteisėtais veiksmais. Prokuratūra, kaip matyti iš jos pareiškimo, nesusipažinusi su projekto eiga, skuba kreiptis į teismą dėl statybos leidimo panaikinimo. Mums nesuvokiamas toks puolimas prieš projektą, kurį vykdomelaikydamiesi visų teisės aktų ir kultūros paveldo apsaugos reikalavimų”, – sakė E.Malevskis.

Urbanistinė Žygimantų g. struktūra – perimetrinis užstatymas – buvo pasirinkta ir patvirtinta prieš ketvirtį amžiaus, rengiant senamiesčio regeneravimo planą. Buvo nutarta suformuoti vienintelę sostinėje perimetriniu užstatymu užstatytą upės krantinę.

Projektas yra parengtas atsižvelgiant į keliolika skirtingų nepriklausomų kultūros paveldo ekspertų tyrimų išvadas, atsakingų paveldosaugos institucijų sprendimus per pastaruosius 26 m., jog saugotinų kultūros vertybių šioje teritorijoje nėra. Projektas buvo kuriamas, derinamas ir koreguojamas pagal projektavimo sąlygas, gautas iš visų atsakingų ir įgaliotų institucijų, tame tarpe ir KPD.

„2011 m. Vilniaus miesto nekilnojamjojo kultūros vertinimo tarybos posėdyje priimtas sprendimas, kad šiame sklype vertingų objektų nėra. Po šio sprendimo parengti ir su KPD bei savivaldybe 2014 m. suderinti sklypo užstatymo projektiniai pasiūlymai. 2016 m. KPD išdavė „Žygimantų 12” projektavimo sąlygas techninio projekto rengimui. Viskas buvo daroma viešai – kartu su architektų sąjunga atrinktas architektūrinis projektas, jis pristatytas visuomenei. Tuomet KPDnematė kliūčių šiame sklype statyti naujus namus. Bet vos tik atsirado realus investuotojas, kuris, įvertinęs turimus tyrimus bei gautus leidimus projektuoti, 2016 m. rugsėjo mėn. sklypą įsigyja, parengia ir suderina statybos techninį projektą, kultūros paveldo saugotojai ima kardinaliai keisti nuomonę. 2017 m. rugsėjo mėn. inicijuojamas Pirmosios nekilnojamojo kultūros paveldo vertinimo tarybos sprendimas senamiesčio vertingąsias savybes papildyti panorama, atsiveriančia nuo pėsčiųjų pasažo dešiniajame Neries krante. Kaip šis sprendimas įtakoja mūsų plėtojamą projektą, joks atsakingas pareigūnas nesiteikė paaiškinti. Kai tarybos sprednimą  apskundėme Vilniaus apygardos administraciniam teismui, teismas ieškinį atmetė, motyvuodamas, kad tarybos sprendimas jokių teisinių pasekmių projektui nesukelia”, – apie projekto eigąpasakojo  UAB REWO direktorius.

Verslininkai pasibaisėję stebisi žaidimus be taisyklių žaidžiančių valstybės pareigūnų, savivale. Juo labiau kad į panašią situacijją yra patekęirkelikitiNT plėtros projektai Vilniaus senamiestyje ir jo prieigose. 

Parašykite komentarą