Aplinkos ministras K. Navickas: „Tikiu maisto atliekų rūšiavimo nauda“

„Kuriant nacionalinius teisės aktus atskiram maisto atliekų tvarkymui, būtina remtis gerosios praktikos pavyzdžiais“, – sako aplinkos ministras Kęstutis Navickas, apsilankęs Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro technologijų padalinyje.

Alytaus regionas pirmasis Lietuvoje pradėjo atskirą maisto atliekų surinkimą. Nuo metų pradžios septynių regioninę atliekų tvarkymo sistemą kuriančių savivaldybių miestų ir miestelių gyventojams buvo išdalinta beveik 6 tūkstančiai maisto atliekų konteinerių komplektų. Rudenį pradėtas maisto atliekų surinkimas iš gyventojų bei savivaldybių įmonių, kuriose teikiamos maitinimo paslaugos.

„Labai svarbu pamatyti, kaip procesas vyksta praktiškai. Nors pasigirsta įvairių nuogąstavimų dėl galimo blogo kvapo, kurį gali skleisti atskirai surenkamos maisto atliekos, tačiau turime įsidėmėti, kad su maisto atliekomis turime tiesioginį sąlytį. Tinkamomis technologijomis apdorotos jos nekelia jokių problemų, o laikantis elementarios švaros nėra jokio pagrindo nuogąstauti dėl kvapų ar kitų dalykų“, – pabrėžia ministras K. Navickas.

Susitikime su Alytaus miesto savivaldybės atstovais ir Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro specialistais jis diskutavo apie regiono pasiruošimą atskiram maisto atliekų surinkimui, teiravosi, kaip buvo išspręsti kainodaros klausimai. 

Maisto atliekų surinkimas Alytaus regione neturėjo įtakos rinkliavos dydžiui – pradėjus atskirai surinkti maisto atliekas, iš gyventojų rečiau surenkamos mišrios komunalinės atliekos, nes didėjant rūšiavimo galimybėms mišrių atliekų lieka mažiau.

„Kadangi pas mus atskiras maisto atliekų surinkimas dar tik prasidėjo ir gyventojai dar nėra įpratę reguliariai ištraukti maisto atliekų konteinerių ištuštinimui, tikslių paskaičiavimų, kiek sumažėjo mišrių atliekų, dar neturime, tačiau Skandinavijos šalių patirtis rodo, kad atskirai surenkant maisto atliekas, mišrių atliekų kiekis sumažėja 30 procentų“, – kalbėjo ARATC direktorius Algirdas Reipas.

Jis pastebėjo, kad svarbu yra ne tik atskirai surinkti maisto atliekas, bet ir kompleksiškai valstybės mastu spręsti tolesnio jų panaudojimo problemas. Alytaus regione surinktos maisto atliekos  apdorojamos biologinio apdorojimo įrenginiuose. Po technologinių procesų jos perkeliamos į kompostavimo aikšteles. Iš atskirai surinktų maisto atliekų pagamintas kompostas yra tinkamas naudoti žemės ūkyje.

Tačiau Lietuvoje naudojami smulkintuvai negali susmulkinti maisto atliekų iki itin smulkios frakcijos, kokia yra numatyta europiniame maisto atliekų tvarkymo reglamente. Atliekų tvarkymo specialistų teigimu, smulkinimas iki tokios smulkios frakcijos ir nėra būtinas, tačiau tai turi būti įteisinta nacionaliniuose maisto atliekų tvarkymo teisės aktuose. Juose taip pat turėtų būti labai aiškiai apibrėžtos Aplinkos ministerijos bei Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos funkcijos maisto atliekų tvarkymo srityje.

„Ministerija turi reaguoti į tai, su kuo susiduriama pradėjus praktiškai įgyvendinti vienus ar kitus reikalavimus. Priešingu atveju – turėsime tik teorinį maisto atliekų surinkimo reglamentavimą ir neįgyvendintą šios srities politiką“, – po diskusijos Alytuje sakė ministras K. Navickas, pripažindamas, kad kai kuriais atvejais perdėti reikalavimai atrodo keistai ir teisės aktuose jų neturėtų likti.

Ministras patikino neabejojantis maisto atliekų rūšiavimo nauda, o tolesnis jų tvarkymas ir panaudojimas turi būti reglamentuojamas praktikų pateiktais pasiūlymais. „Bendradarbiavimas su praktikais, yra tas kelias, kurį visada reikia išnaudoti‘, – sakė K. Navickas, susipažinęs su Alytaus regiono patirtimi pasiruošiant ir pradedant atskirą maisto atliekų surinkimą. 

Lietuvos valstybinis atliekų tvarkymo planas numato kad nuo 2019 metų visos maisto atliekos turi būti surenkamos atskirai didžiuosiuose miestuose, o Europos Sąjungos taisyklės reikalauja, kad nuo 2023 metų maisto atliekos atskirai būtų surenkamos visose urbanizuotose teritorijose. 

 

Apie UAB Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras 

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centras yra didžiausia atliekas tvarkanti įmonė Alytaus regione, įsteigta 7 šio regiono savivaldybių – Alytaus miesto ir rajono, Birštono, Druskininkų, Lazdijų, Prienų ir Varėnos rajonų. Bendrovė organizuoja regioninę atliekų tvarkymo sistemą, eksploatuoja atliekų tvarkymo ir šalinimo įrenginius, administruoja vietinę rinkliavą iš atliekų turėtojų už komunalinių atliekų surinkimą ir tvarkymą, vykdo visuomenės informavimo ir švietimo programą apie atliekų tvarkymą. Bendrovė yra įdiegusi aplinkosaugos valdymo standartą ISO 14001 ir Alytaus regiono bendruomenei užtikrina saugų aplinkai ir gyventojų sveikatai komunalinių atliekų tvarkymą. Viešųjų pirkimų būdu parinkus komunalinių atliekų surinkėjus ir įvedus visuotinę rinkliavą, Alytaus regione yra užtikrintas viešosios komunalinių atliekų tvarkymo paslaugos visuotinumas, kokybė ir prieinamumas.

Daugiau informacijos

Algirdas Reipas

Alytaus regiono atliekų tvarkymo centro direktorius

Tel. (8 315) 72842

Mob.tel. (8 698) 45035

El. p. info@alytausratc.lt

Parašykite komentarą