Pigūs pinigai – galimybė verslui atsilaisvinti diržus

Mūsų šalies verslo skolos finansinėms institucijoms viršija 8,5 mlrd. eurų, o bankai pastebi įmonių susidomėjimą paskolų refinansavimu. Ekspertai akcentuoja, kad dabar itin palanku ieškoti geresnių skolinimosi sąlygų – peržiūrėti terminus, grąžinimo grafikus, kitas sąlygas.

Lietuvos banko duomenimis, 2018 metų pabaigoje mūsų šalies bankai verslui buvo  suteikę paskolų už daugiau kaip 8,6 mlrd. eurų. Kreditai – būtina priemonė verslui žengti į priekį ir vystytis. Nors bendroves ne visada tenkina turimos finansinių įsipareigojimų sąlygos, tačiau paskolos davėjas paprastai nėra suinteresuotas keisti jau sutartų skolinimo sąlygų, nors įmonei tai gali atlaisvinti piniginius srautus, leisti pasididinti finansavimą ar pakeisti jo formą.

Paskolų refinansavimas leidžia vienai kredito įstaigai turimus finansinius įsipareigojimus pakeisti į palankesnius kitoje finansinėje institucijoje. Tarkime, palengvinti bendrą skolos naštą, mėnesines kredito įmokas ir taip subalansuoti bendrovės pinigų srautus arba sujungti keletą skirtingų paskolų į vieną, dėl ko administruoti turimas sutartis tampa lengviau. Paskolos perkėlimas iš vienos finansinės įstaigos į kitą verslui gali sutaupyti pinigų, „atlaisvinti“ finansinius srautus ir taip prisidėti prie sėkmingesnės bei spartesnės jų plėtros. 

Lietuvos verslo konfederacijos (LVK) mokesčių komisijos pirmininkas Marius Dubnikovas pabrėžia, kad verslui būtina nuolat žinoti, kiek kainuoja pinigai plačiąja prasme, o galimas paskolų refinansavimas turi būti nuolatinis įmonės finansininko rūpestis.

Todėl, pasak M. Dubnikovo, visi verslai turi dairytis paskolų refinansavimo galimybių.

„Tai tas pats, kaip nuolat ieškoti papildomų galimybių kasdieninėje veikloje. Šiuo metu rinkoje matyti finansų įstaigų noras didinti paskolų maržas, tad paskatų įmonėms pasižvalgyti po rinką daugėja“,– akcentavo ekspertas.

Paskolų refinansavimo poreikio padidėjimas jaučiamas ir bankiniame sektoriuje. Medicinos banko komercijos departamento direktoriaus Juliaus Ivaškos teigimu, daugiausia dėl to kreipiasi smulkios ir vidutinės įmonės.

„Paskolų refinansavimo atvejų mūsų banke daugėja. Dažniausiai klientai nori pratęsti kredito grąžinimo terminus, pakeisti dalinių grąžinimų sumas ir tokiu būdu atlaisvinti įmonės piniginį srautą, pasididinti finansavimą, pakeisti finansavimo struktūrą, kreditavimo produktą. Taip pat – konsoliduoti keletą skirtingų paskolų į vieną ir taip lengviau administruoti turimas paskolų sutartis, skolinantis maksimaliai išnaudoti užstato vertę gaunant didesnę paskolos sumą, panaikinti įvairius dabartinio kreditoriaus taikomus suvaržymus ar papildomus reikalavimus ir panašiai“, – sakė J. Ivaška.

 Medicinos banko atstovas pažymi, kad galima refinansuoti beveik visas paskolas ir visų rūšių kreditus: nuo kredito su nekilnojamojo turto įkeitimu, sąskaitos kreditavimo iki kredito linijos ar vekselio. Svarbiausia, kad jų grąžinimo terminai nebūtų pradelsti. Galimybe keisti kreditorių susidomėjęs verslas paskolos refinansavimą turėtų suskubti organizuoti iki esamo finansavimo sutartyje numatytų grąžinimo terminų.

Parašykite komentarą