Didžiausi tinginiai – geriausi išradėjai. Kaip vaiko tinginystę paversti į genialumą?

Kiekvienoje šeimoje turime žmogų, kurį atitinka tinginio apibūdinimas. Tinginystė iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip absoliučiai nereikalinga žmogaus savybė, stabdanti jo tobulėjimą. Tačiau tinginystė gali būti raktas į ilgalaikę vaiko sėkmę. Legendinė Microsoft įkūrėjo Bill Gates citata: „Aš pasirenku tinginį atlikti sunkiai užduočiai, nes tinginys atras greičiausią būdą ją atlikti”. Šiuolaikinės technologinės įmonės vertina tinginystę, nes ji veda prie didesnio našumo.

Kuo susijusi tinginystė ir genialumas? Tarp tinginystės ir genialumo yra vienas elementas – technologijos. Visos genialios technologijos yra paremtos paprastumo principu – kuo technologija sudėtingesnė, tuo paprastesni turi būti visi joje esantys procesai.

Pavyzdžiui – programuotojo parašyta programa gali būti parašyta milijonais skirtingų būdų atlikti tai pačiai funkcijai. Tačiau pati efektyviausia programa yra ta, kuri yra trumpiausia, t.y. ją užtruks mažiausiai laiko apdoroti ir ji reikalaus mažiausiai energijos išteklių tam pačiam veiksmui atlikti.

Kaip motyvuoti vaiką tinginystę paversti į produktyvų laiko išnaudojimą?

Efektyviausios priemonės ugdyti šiuolaikinių vaikų produktyvumą jauname amžiuje – įkvėpimas, teigiami pavyzdžiai, realaus pritaikymo parodymas ir svarbiausia – stiprus palaikymas tobulėjimo kelyje. Esminiai vaiko tinginystės transformavimo į genialumą aspektai:

Įkvėpimas – kaip įkvėpti vaikus siekti sėkmingos ateities?

Teigiami pavyzdžiai – žmonės, turintys panašių hobių, interesų, kaip ir vaikas, tačiau gyvenime jau yra pasiekę sėkmingų rezultatų.

Realaus pritaikymo parodymas – kaip šiandieniniai veiksmai pavirs į sėkmę ateityje?

Stiprus palaikymas – kokia pagalba reikalinga norint vaiką “pastūmėti” sėkmės keliu?

Įkvėpimas yra momentinis jausmas, kurį būtina įtvirtinti konkrečiais veiksmais, turinčiais realų, pagrįstą pritaikymą.

Kalbant apie technologinį ugdymą – didžiausios Lietuvoje neformalaus technologinio ugdymo įstaigos – Robotikos akademijos – vadovas Kristijonas Vasiliauskas teigia, jog “Svarbu pradėti nuo paprastos minties, kurią norime įdiegti vaikui. Jei norime vaiką paskatinti rinktis technologijas – svarbu pradėti nuo įkvėpimo, tuomet “parduoti” šią idėją vaikui, parodyti kaip realybėje ji pritaikoma, o tuomet pradėti dirbti kartu su vaiku siekiant tikslo. Labai didelis kiekis tėvų Lietuvoje tikisi “įsigyti” vaikų išsilavinimą, sąmoningumą bei suvokimą. Tačiau šias savybes galima ugdyti tik pastoviai bendraujant su vaiku, užduodant kryptingus klausimus, diskutuojant apie tai mokykloje bei popamokinėse veiklose nagrinėjamas temas. Tik tokiu būdu vaikas gali pilnai atsiskleisti ir tam reikalingas 100% tėvų palaikymas”, – teigia Kristijonas Vasiliauskas.
Paklaustas apie tinkamiausią būdą įkvėpti vaikus, Kristijonas nusijuokia: “Šiais metais nerasite geresnės vietos vaiko įkvėpimui, nei šeštadienį vyksianti Robotiada”.

Kas ta Robotiada?

Kosminė stotis: Robotiada yra šį šeštadienį (kovo 23 d.) vyksiantis renginys, kurio pagrindinis tikslas – įkvėpti, motyvuoti ir suteikti tinkamus įrankius vaikams, jog šie taptų ateities lyderiais. Šį renginį kasmet remia Vilniaus miesto savivaldybė, Mokslo, Technologijų ir Inovacijų Agentūra (MITA) bei įvairios Lietuvos įmonės (tarp jų – Swedbank), siekiančios skatinti vaikų tobulėjimą šalyje. Kosminė stotis: Robotiada 2019 yra vienintelis renginys, kuriame vaikai gali pamatyti kaip šiandien atliekami veiksmai ateityje pavirsta į sėkmę karjeroje bei gyvenime.

Įkvėpimas – ar įsivaizduojate ką nors labiau motyvuojančio siekti tobulėti nei kitos planetos – Marso – kolonizavimo plano kūrimą atvirame kosmose?

Teigiami pavyzdžiai – sėkmingi technologijų kūrėjai – verslininkai, programuotojai, inovacijas kuriantys inžinieriai yra tokie patys kompiuterinių žaidimų (kaip populiariųjų “Minecraft” ir “Fortnite”) žaidėjai, animacinių filmų gerbėjai, norintys pasidalinti savo įspūdinga patirtimi su jaunąja karta.

Realaus pritaikymo parodymas – Robotiada yra renginys, kuriame vaikai gali pamatyti kaip maži veiksmai šiandien veda iki didžiulės sėkmės ateityje. Tik čia išvysite kaip gali tobulėti jūsų vaikas jau nuo 4 m. amžiaus.

Stiprus palaikymas – geriausias būdas palaikyti vaiką – dalyvauti pažinimo procese kartu su juo.

Renginyje vyks didžiausios šalyje dirbtuvės, kuriose 2 000 vaikų robotų pagalba atlikinės Marso kolonizavimo užduotis – turimas žinias pritaikys sprendžiant realią problemą, su kuria susiduria NASA mokslininkai. Kalbant apie praktinius, kasdienius įgūdžius – renginyje vaikai galės tobulinti savo finansinio raštingumo bei asmeninių finansų valdymo įgūdžius, specialiai tam sukurtoje Swedbank Finansų laboratorijoje. Finansų laboratorija yra išskirtinė, nes vaikams informacija pateikiama vizualiai, per modernius jutimui jautrius ekranus, su realiais pavyzdžiais ir pamokomis, tad vaikams šią informaciją labai lengva įsiminti, kaip ir renginio dirbtuvėse.

Renginyje laukia įkvepiančių technologijų paroda, kurių kurėjai – tokie patys žaidimų, filmų, serialų entuziastai, kaip ir mūsų vaikai. Visa paroda moderniausių vizualizacijų technologijų dėka pavirs į planetariumą, o visos renginio erdvės – nesibaigiančio kosmoso platybėmis. Plačiau apie renginyje pristatomas technologijas ir nepamirštamas pramogas galite skaityti apsilankę šioje nuorodoje.

Palaikant vaiką būtina suteikti jam galimybę pamatyti ir suvokti tai, kas ateityje gali formuoti jo gyvenimo sėkmę – kartu su šeima atvykite į Kosminę stotį: Robotiadą – joje laukia simuliacija, galinti tapti Jūsų vaiko ateitimi. Bilietus į renginį, galintį pakeistį Jūsų vaiko tinginystę į genialumą, rasite ČIA.

Raktažodžiai: Gyvenimas, Vaikų ugdymas, Robotiada, švietimas, laisvalaikis, Technologijos

Parašykite komentarą