Karolio Strautnieko kurtose VU 440 metų gimtadienio iliustracijose žvilgsnis krypsta į žvaigždes

„Iš čia kylama į žvaigždes“ – Vilniaus universiteto (VU) šūkis, atsispindintis specialiai  VU 440 metų gimtadieniui pieštose jauno Lietuvos kūrėjo Karolio Strautnieko iliustracijose. Talentingas menininkas, daugiausia dirbantis su garsiais užsienio prekių ženklais, tokiais kaip „Facebook“, „Adobe“, „Facebook“, „New York Times“, „Audi“, „Dropbox“, sutiko sukurti šventines iliustracijas ir VU. Karolis pabrėžia, kad su VU dirbti buvo malonu, nes universiteto komanda suteikė jam visišką kūrybinę laisvę.

„Universiteto kolektyvas į mane kreipėsi su didele pagarba, kviesdamas dalyvauti šiame kūrybiniame procese, į kurį visiškai nesikišo. Malonu, kad universitetas įsiklausė į mano idėjas, priėmė mano grafinę kalbą, gimtadienio temos interpretaciją ir leido reikšti mintį taip, kaip aš ją moku reikšti, nesistengė pakreipti plakato minties į linksmesnę pusę, leido būti poetiškam. Lietuvoje tokios pagarbos kūrėjui ir įsiklausymo nuostatos tikrai nėra dažnos. Tai rodo milžinišką universiteto brandą“, – įsitikinęs Karolis.

Sutikus nupiešti VU gimtadienio įvaizdinius plakatus, iliustratoriui visų pirma į galvą lindo klišinės mintys apie didelei gimtadienio šventei būdingus atributus – milžinišką tortą, 440 žvakučių ant jo, konfeti, linksmą nuotaiką ir fiestą. Tačiau nuo jų pamažu buvo tolstama.

„Aprimus pirminėms idėjoms, ieškojome reikšmingų universitetui epizodų, kuriais galima būtų pasidžiaugti, pasidalyti, priminti ar net pasigirti, tačiau tokių reikšmingų įvykių pasirodė per daug, o ir brandus universitetas tikriausiai nemėgsta girtis. Net per gimtadienį jis nelaukia dovanų sau, o pats jas dalija“, – apie idėjų generavimo procesą kalba kūrėjas.

Taip po truputėlį mintys krypo nuo pompastinių dalykų, įvykių, kol buvo atsigręžta į VU šūkį. Karolis suprato, kiek šioje ambicingoje žinutėje yra jėgos ir prasmės. Kad giliau suvoktų didžiulį 440 metų tarpsnį, patį universitetą ir jo gimtadienio šventę, iliustratoriui reikėjo įdėti nemažai pastangų. Tačiau, kaip sako jaunas kūrėjas, jam smagu, kad universitetas nesistengė jo nukreipti kuria nors linkme, leido pačiam savarankiškai ieškoti tų idėjų, o kartu suteikė galimybę pažinti universitetą, jo istoriją ne iš knygų, o gyvai – iš VU kolektyvo lūpų.

„Vyko labai daug susitikimų su universiteto bendruomene, su tais visais protingais žmonėmis, kurie bandė man nupasakoti universiteto istoriją, supažindinti su universitetu, jo įsimintiniausiais įvykiais, bandė „nupiešti“ man bendrą šios institucijos vaizdą“, – prisimena Karolis.

Per šūkį universitetas iliustratoriui atsiskleidė kaip startinis taškas, iš kurio tos žvaigždės – jauno žmogaus siekiai ir dideli, toli esantys tikslai, norai – gali būti pasiekti. Taip piešiniuose atsirado simbolių žaidimas su matmenimis. Ištirpo riba tarp matomo pasaulio ir tolimos – žvaigždynų dimensijos.

„Mokslas atveria kitą, nematomą dimensiją – pasaulėžiūrą, idėjas žmonių galvose ir pan., kuri leidžia suvokti matomą pasaulį, esantį šalia. Mergina, žvelgianti į žvaigždes – jos žvilgsnis, kylantis į tolius. Galima įsivaizduoti jos galvoje esančius siekius, ambicijas. Žvaigždės obuolio kąsnyje simbolizuoja pažinimo vaisiaus išbandymą. Šviesa, spindinti iš knygos, atveria kitą pasaulį, tolius, kitą erdvę“, – apie iliustracijas pasakojo jų kūrėjas.

Proginių iliustracijų serija buvo pristatyta balandžio 1 d. MO muziejuje VU 440 metų gimtadieniui skirtame renginyje – diskusijoje „Žvaigždės ir graužtukai: kas nutinka mokslui ir menui drauge prakandus pažinimo obuolį?“. Universitetas K. Strautnieko kurtas iliustracijas padovanojo MO muziejui, kur jos bus eksponuojamos ištisus šventinius metus.

Žinomo iliustratoriaus K. Strautnieko VU 440 metų gimtadieniui pieštus darbus galima įsigyti kaip limituoto tiražo meno kūrinius. Jais prekiaujama VU elektroninėje parduotuvėje vuatributika.lt.

Visas surinktas lėšas už iliustracijų pardavimą VU skirs jame saugomiems meno kūriniams restauruoti.

Parašykite komentarą