ISM alumnui – apdovanojimas tarptautiniame „Nasdaq“ mokslinių darbų konkurse

ISM Vadybos ir ekonomikos universiteto Finansų bakalauro programos alumnas Rytis Urbanavičius pelnė antrąją vietą Jungtinių Amerikos Valstijų vertybinių popierių biržos „Nasdaq“ Baltijos šalių rinkos mokslinių darbų konkurse, kuriame varžėsi Lietuvos, Latvijos ir Estijos aukštųjų mokyklų atstovai. ISM universitetą sėkmingai baigusiam alumnui atiteko 500 eurų piniginė premija.

R. Urbanavičiaus baigiamasis bakalauro darbas tema „Valdybų sudėties įtaka listinguojamų įmonių veiklos rezultatams Nasdaq Baltijos rinkoje“, kuriam vadovavo ISM universiteto Mokslo prorektorė Valdonė Darškuvienė, į geriausiųjų trejetą pateko iš 32 komisijai šiemet pateiktų darbų. Konkurso dalyvių darbai buvo vertinami atsižvelgiant į pademonstruotą kritinį mąstymą, temos aktualumą, originalumą ir gautų rezultatų pritaikymą praktikoje.

Šiuo metu finansų partnerio pareigas transporto valdymo sprendimus kuriančioje įmonėje „Ruptela“ einantis Rytis pasakoja, kad Baltijos šalyse veikiančių įmonių valdysena susidomėjo dar pirmaisiais studijų metais.

„Pirmajame kurse stažavausi Baltic Institute of Corporate Governance organizacijoje, kurios tikslas – įdiegti geriausias įmonių valdysenos praktikas Baltijos šalyse. Būdamas ten supratau, kad norėčiau gilinti būtent šios srities žinias. Prabėgus keletui metų universitete atlikau taikomąjį tyrimą, kurio metu įvykdžiau pirminę įmonių valdysenos analizę, todėl baigiamajame darbe toliau gilintis į dominančią temą buvo logiškas pasirinkimas“, – prisimena R. Urbanavičius.

Sėkmės tarptautiniame konkurse sulaukęs ISM alumnas pripažįsta, kad siekiant aukščiausių rezultatų būtina ne tik tinkamai planuoti savo laiką, atrasti patinkančią darbo temą, tačiau ir pasiruošti laukiantiems iššūkiams.

„Atliekant „Nasdaq“ akcijų biržoje listinguojamų įmonių analizę mane išties nustebino tai, kad kai kurios bendrovės savo metiniuose pranešimuose pateikia klaidinančius duomenis. Vienas iš dažniausiai pasitaikiusių netikslumų – teiginys, kad įmonės valdyboje yra nepriklausomų narių, nors iš tiesų juos ir korporacijų direktorius, akcininkus neretai sieja giminystės ar kiti ryšiai. Tad sunkiausia buvo atskirti, kurie iš valdybų bei stebėtojų tarybų narių iš tiesų yra nepriklausomi. Taip pat buvo svarbu išlikti nešališkam ir gilintis ne tik į Lietuvos įmonių problematiką – dėmesio skirti ir Latvijos bei Estijos kompanijų valdymo praktikoms“, – patirtimi apie mokslinio darbo rengimo procesą dalijasi Rytis.

Kalbėdamas apie tai, kaip jam pavyko sėkmingai įgyvendinti užsibrėžtus sudėtingo tyrimo tikslus, alumnas atkreipia dėmesį, kad svarbiausia – suprasti pasirinktos temos problematiką, turėti aiškų veiksmų planą ir pasikliauti analitiniu mąstymu.

„Manau, kad aukštoji mokykla turi būti ta vieta, kurioje studentai į įvairias situacijas išmoksta žvelgti plačiau, lavina savo sisteminį mąstymą. Tai padeda ne tik akademiniame kelyje, bet ir situacijose, su kuriomis susiduriama profesiniame ar asmeniniame gyvenime. Būtent šiuos gebėjimus įgijau ISM universitete, o tai leido parengti aukšto lygio mokslinį darbą. Taip pat svarbu paminėti, kad studijų metais gautos stiprios finansų, ekonometrijos bei statistikos žinios labai pravertė atliekant pasirinktų įmonių analizę“, – teigia finansų specialistas.

Paklaustas, ką patartų studentams, svarstantiems, kaip parengti aukščiausiųjų balų vertą baigiamąjį darbą, karjeros keliu užtikrintai žengiantis ISM alumnas pataria išlikti autentiškiems ir išsiskirti iš kitų.

Parašykite komentarą