Seimo narės R. Morkūnaitės-Mikulėnienės pranešimas: „Vis dar pasitaiko istorinės neteisybės rudimentų, kuriuos būtina ištaisyti“

 

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos seniūno pavaduotoja Radvilė Morkūnaitė-Mikulėnienė kreipėsi į Milano futbolo klubo Internazionale Milano vadovą, atkreipdama dėmesį, kad Lietuvoje gimę asmenys, norintys nusipirkti bilietus į klubo varžybas per klubui priklausančią internetinę bilietų pardavimo platformą, tą gali padaryti tik nurodę, jog yra gimę Sovietų Sąjungoje. Italijos futbolo klubo Internazionale Milano internetinėje bilietų pardavimo platformoje www.inter.it Lietuvos piliečiai, nepriklausomai netgi nuo jų gimimo metų, norėdami įsigyti bilietus privalo nurodyti Sovietų Sąjungą kaip jų gimimo vietą.

„Mano įsitikinimu, tai, kad nepriklausomos šalies piliečiai yra verčiami save identifikuoti kaip Sovietinės imperijos žmonės, tam, kad gautų paslaugas ar teises, yra groteskiškais okupacijos tęsinys. Keista, kad tai vyksta Italijoje, kitoje demokratinėje ir laisvoje valstybėje. Nors nemažai vokiečių yra gimę nacistinės Vokietijos laikais, tačiau jie nėra verčiami identifikuotis kaip gimę „Trečiajame Reiche“. Lygiai taip ir asmenys, gimę sovietų okupuotose valstybėse, neturėtų būti verčiami save identifikuoti su okupacine totalitarine imperija“, – pažymi Seimo narė.

Internazionale Milano vadovą Seimo narė ragina kuo greičiau ištaisyti gėdingą praktiką.

R. Morkūnaitė-Mikulėnienė taip pat kreipėsi į užsienio reikalų ministrą, pažymėdama, kad vis dar pasitaiko atvejų, kai Lietuvos Respublikos piliečiai kitose Europos sąjungos šalyse (pildant vienas ar kitas formas, ar išduodant dokumentus) yra laikomi gimusiais ne Lietuvos Respublikoje, o Sovietų Sąjungoje. Pasak R. Morkūnaitės-Mikulėnienės, tokia praktika gali būti išgyvendinta tik nuosekliai ir principingai reaguojant į panašius atvejus. Todėl parlamentarė mūsų šalies užsienio reikalų ministro prašo operatyviai reaguoti į šį bei kitus panašius pasitaikančius atvejus, ir išsiaiškinti, ar dar yra naudojamos tokios praktikos kitose Europos Sąjungos valstybėse išduodant, pavyzdžiui, vairuotojo teises.

 

Parašykite komentarą