„NEO Finance“ IPO – pirmasis Lietuvos fintech startuolis žengia į biržą

PRADINĖ INFORMACIJA APIE BŪSIMĄ VIEŠĄ AKCIJŲ SIŪLYMĄ

Dokumente pateikiama bendra informacija. Tai nėra siūlymas pirkti vertybinius popierius. Sprendimas investuoti į akcijas turi būti priimtas Informacinio dokumento pagrindu, kuris bus pateiktas prasidėjus viešam akcijų platinimui.

Neskirta išleisti, skelbti arba platinti nei tiesiogiai, nei netiesiogiai Jungtinėse Amerikos Valstijose, Australijoje, Kanadoje, Japonijoje arba bet kokiose kitose jurisdikcijose, kur tai būtų neteisėta.

 

„NEO Finance“ IPO – pirmasis Lietuvos fintech startuolis žengia į biržą

Lietuvos fintech startuolio AB „NEO Finance“, valdančio tarpusavio skolinimo platformą „Paskolų klubas“ ir teikiančio „NEO Pay“ mokėjimo inicijavimo paslaugą, pirminis viešas akcijų platinimas (IPO) prasidės gegužės 15 dieną.

Tai pirmas kartas, kai lietuviškas fintech startuolis žengia į biržą – po platinimo „NEO Finance“ akcijomis bus prekiaujama „Nasdaq Vilnius“ „First North“ rinkoje.

Trijose šalyse vienu metu

„Sparčiai augame ir matome dar didesnes galimybes toliau plėsti tarpusavio skolinimo ir mokėjimų inicijavimo paslaugas. Tikime, kad gyventojai ir investuotojai Lietuvoje, Estijoje ir Nyderlanduose pasinaudos šia galimybe ir prisidės prie mūsų augimo – Vakaruose akcijos yra įprastas būdas investuoti savo santaupas ar kaupti lėšas būsimai pensijai“, sako Evaldas Remeikis, „NEO Finance“ valdybos pirmininkas.

Akcijų platinimas, prasidėsiantis gegužės 15 dieną 10:00 ir truksiantis iki birželio 4 dienos, paraleliai vyks trijose šalyse: Lietuvoje, Estijoje ir Nyderlanduose, kur bendrovė neseniai atidarė įmonę „NEO Finance B.V.“ tolesnei plėtrai Europoje.

„NEO Finance“ per IPO planuoja pritraukti 0,5 – 2,5 mln. eurų, kuriuos ketinama panaudoti „Paskolų klubo“ plėtrai Lietuvoje, didinant užimamą vartojimo kreditų rinkos dalį, bei plėsti mokėjimo inicijavimo paslaugas ir tapti šios rinkos lyderiu Lietuvoje, o vėliau šią paslaugą imti teikti ir kitose Europos šalyse.

Atsiveria perspektyvos

„Tarpusavio skolinimas, kai žmonės skolina žmonėms, tampa vis populiaresnis tiek Lietuvoje, tiek ir visame pasaulyje, nes šios platformos gali pasiūlyti patrauklias sąlygas skolintis. Gyventojams tai patrauklus ir suprantamas būdas įdarbinti pinigus, kai bankuose už indėlius siūlomos nulinės palūkanos“, sako Maurice Beckand Verwee, patyręs investuotojas į startuolius, „NEO Finance“ Stebėtojų tarybos narys, neseniai investavęs į „NEO Finance“ akcijas.

Pasak jo, mokėjimų inicijavimo paslaugai atsiveria itin plačios galimybės visoje Europoje, nes rugsėjį įsigalios atvirosios bankininkystės nuostatos, kurias įtvirtino naujausia Europos Sąjungos antroji mokėjimo paslaugų direktyva (PSD2).  

„Paprastai sakant, nuo rudens fintech bendrovėms suteikiama galimybė lygiomis sąlygomis konkuruoti su bankais teikiant mokėjimų paslaugas. Tai puikios perspektyvos naujiems finansinių paslaugų teikėjams įsitvirtinti šioje rinkoje – dabar pats laikas šiai plėtrai ruoštis“, sako M. B. Verwee.

Kainai nustatytas tik „dugnas“

„NEO Finance“ valdyba nustatė minimalią akcijos pardavimo kainą 3,14 Eur, tačiau kiekvienas investuotojas, teikdamas savo siūlymą, galės nustatyti savo kainą, už kurią norėtų įsigyti pasirinktą akcijų kiekį.

Kuo didesnė kaina ir kuo anksčiau bus pasiūlyta, tuo didesnė tikimybė, kad pasiūlymas bus sėkmingas, nes akcijų platinimas pirmą kartą Lietuvoje ir visose Baltijos šalyse vyks olandiškojo aukciono principu.

Tai reiškia, kad nustatoma tik minimali akcijos pardavimo kaina, arba siūlymų „dugnas“, o galutinę kainą, už kurią bus parduotos akcijos, nustatys patys investuotojai. Galutinė akcijos kaina bus ta pati visiems investuotojams: didesnę kainą pasiūliusiems investuotojams perviršis bus grąžintas į sąskaitą.

Minimali akcijos kaina nustatyta pagal praėjusių metų rudenį vykusį akcijų platinimą Jungtinės Karalystės sutelktinio finansavimo platformoje „Seedrs“. Tuomet „NEO Finance“ pritraukė 210.000 Eur, o investuotojai už akciją mokėjo po 3,14 Eur. Pagal šį platinimą, „NEO Finance“ vertė tuo metu siekė 10,8 mln. Eur.

Galima prisijungti iš anksto

Teikti siūlymus bus galima „NEO Finance“ svetainėse (www.paskoluklubas.lt/ipo ir www.neofinance.com/ipo) specialiai IPO sukurtoje skiltyje ir per finansų tarpininkus: finansų maklerių įmones ar bankus bet kurioje šalyje.  Viešą akcijų siūlymą įgyvendins ne tik „NEO Finance“, tačiau ir Šiaulių bankas. Teisės patarėjais šiame akcijų platinime pasirinkta advokatų kontora „Sorainen“.  

Norintieji pateikti siūlymą pirmiausia turės užsiregistruoti ir identifikuoti savo tapatybę. Teikiant siūlymą taip pat bus reikalinga vertybinių popierių sąskaita, į kurią vėliau bus pervedamos akcijos, jei pateiktas siūlymas bus sėkmingas.

„Visi, kurie jau yra užsiregistravę www.paskoluklubas.lt ar www.neofinance.com – ar kaip investuotojai, ar kaip besiskolinantieji – registruotis iš naujo neturės. Taip taupome mūsų būsimųjų akcininkų laiką ir suteikiame galimybę iš anksto pasiruošti dalyvavimui būsimame akcijų platinime“, – pasakoja E. Remeikis.

Daugiau skolinosi ir skolino

Per šių metų I ketvirtį „NEO Finance“ administravo 4,5 mln. Eur paskolų išdavimą tarpusavio skolinimo platformoje. Tai 50% daugiau nei per tą patį laikotarpį praėjusiais metais, kai per „Paskolų klubą“ gyventojai iš investuotojų pasiskolino 2,99 mln. Eur, ir 7% daugiau nei paskutinįjį 2018 m. ketvirtį (4,2 mln. Eur).

Šių metų pirmąjį ketvirtį „NEO Finance“ vartojimo kreditų išdavimai sudarė 53% visos tarpusavio skolinimo platformų vartojimo paskolų rinkos Lietuvoje. 

I ketv. pabaigoje „NEO Finance“ administruojamų paskolų portfelis tarpusavio skolinimo platformoje „Paskolų klubas“ sudarė 20,3 mln. Eur. Iš viso per „Paskolų klubą“ iki šiol jau yra išduota daugiau nei 30 mln. Eur paskolų.

Mokėjimo inicijavimo paslaugų augimas

Pirmąjį ketvirtį „NEO Finance“ sparčiausiai didino pajamas iš mokėjimo inicijavimo paslaugų, kurias teikia su prekės ženklu „NEO Pay“, – per ketvirtį bendrovė inicijavo 733 tūkst. mokėjimų, o įmonės pajamos už šią veiklą augo 33%, lyginant su praėjusių metų paskutiniuoju ketvirčiu.

Nuo 2018 m. pavasario, kai „NEO Finance“ pradėjo teikti mokėjimo inicijavimo paslaugas, iš viso per „NEO Pay“ buvo inicijuota daugiau nei 1,5 mln. mokėjimų. Šiuo metu „NEO Finance“ mokėjimų inicijavimo paslaugas teikia tokioms elektroninėms parduotuvėms kaip „Tiketa“, „Edrauda“, mokėjimų platformoms „Manogilė.lt“, „Vienasaskaita.lt“.

Daugiau informacijos apie „NEO Finance“ www.paskoluklubas.lt ir www.neofinance.com. Daugiau apie mokėjimo inicijavimo paslaugas https://neopay.lt/.

Nuotraukoje (iš kairės): „NEO Finance“ valdybos narys Marius Navickas, administracijos vadovė ir valdybos narė Aiva Remeikienė, valdybos narys Deividas Tumas, valdybos pirmininkas Evaldas Remeikis ir finansų vadovas Andrius Liukaitis

Daugiau informacijos:

Evaldas Remeikis, AB „NEO Finance“ valdybos pirmininkas, tel. +370 620 33300, el. paštas evaldas@neofinance.com

Maurice Beckand Verwee, AB „NEO Finance“ Stebėtojų tarybos narys, maurice@crosspring.com

Justinas Kodžius, AB „NEO Finance“ rinkodaros ir komunikacijos vadovas, tel. +370 606 39911, el. paštas justinas@neofinance.com

Rita Saunorytė Norutienė, „Agency 1323“, tel. +370 682 95377, el. paštas rita@1323.agency, www.1323.agency

Parašykite komentarą