Seimo nario A. Butkevičiaus pranešimas: „Seime priimtas parlamentarų A. Butkevičiaus ir R. Šalaševičiūtės įstatymo projektas: galimybė įgyti bedarbio statusą samdomo darbo netekusiems nedidelės žemės valdos ar ūkio savininkams nebus ribojama“

2019 m. gegužės 28 d. pranešimas žiniasklaidai 

Gegužės 28 d. Seime priimta Lietuvos socialdemokratų darbo (LSDD) frakcijos narių Algirdo Butkevičiaus ir Rimantės Šalaševičiūtės įregistruota Užimtumo įstatymo pataisa, padėsiant išspręsti problemą, susijusią su nedarbo draudimo išmokos gavimu gyventojams, kurie praranda pagrindines pajamas teikiantį darbą ir turi nedidelę žemės valdą ar ūkį, kurio pelnas neviršija 4800 eurų per metus.

„Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, žmogui praradus samdomą darbą, jis negali įgyti bedarbio statuso, jeigu vykdo individualią žemės ūkio veiklą, nepaisant to, kad iš tos žemės negauna pajamų arba jos nedidelės. Situacija atrodo nepavydėtinai, kadangi minėti darbuotojai darbo netekimo atveju neturi teisės į nedarbo išmoką, nes neva turi pragyvenimo šaltinį“, – komentavo parlamentaras A. Butkevičius.

Nesunku pastebėti, kad galiojant esamai tvarkai, žmonės bando situaciją spręsti savo žemės ūkio valdą kam nors perleisdami, kad galėtų įgyti bedarbio statusą ir pasinaudoti valstybės teikiama parama, persikvalifikavimo galimybėmis ir kita pagalba įsidarbinti.

„Labai svarbu atkreipti dėmesį, kad siūlomos pataisos nėra susijusios su smulkiųjų ūkininkų problemų sprendimu. Šiuo projektu yra siekiama gerinti tų asmenų padėtį, kurių pagrindinis pragyvenimo šaltinis – samdomas darbas, siekiama užtikrinti, kad jiems greta savo pagrindinio darbo nebūtų kliūtis turėti ir nedidelį ūkį“, – pastebi vienas iš įstatymo projekto iniciatorių A. Butkevičius.

Pasak kitos projekto iniciatorės – Seimo narės R. Šalaševičiūtės, socialiai neteisinga ir nesąžininga, kad iš nedirbančiojo yra atima paskutinė galimybė, interesas darbuotis ir tokiu būdu žmogus paverčiamas situacijos įkaitu.

„Šiuo metu susidariusi situacija rodo, kad gyventojas neretai turi rinktis tarp minimalios žemės ūkio veiklos ir samdomo darbo. Socialinių reikalų ir darbo komitetas yra gavęs ne vieną laišką, kuriame sakoma, kad visą gyvenimą žmogus dirbo, mokėjo mokesčius, bet netekęs darbo, dėl to, kad turi pagalbinį ūkį, negali tapti bedarbiu. Jūs turbūt sutiksite, kad tai neteisinga“, – pabrėžia LSDD frakcijos narė R. Šalaševičiūtė.

Parlamentarai šiuo įstatymo projektu siekia paskatinti žmones dirbti tiek pagal darbo sutartis, tiek neapleisti turimos žemės ar ūkio, kadangi tai – nedidelė papildoma veikla, užtikrinanti stabilesnes pajamas.

„Tie, kurie per pastaruosius 30 mėnesių bus dirbę ir mokėję mokesčius bent 12 mėnesių, gaus nedarbo draudimo išmoką, o tie, kurie neturės pakankamo stažo – negaus, tačiau jie galės įgyti bedarbio statusą, leidžiantį pretenduoti į tam tikras kitas lengvatas, pavyzdžiui, teisę dalyvauti mokymuose, perkvalifikavimo kursuose“, – teigė Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė R. Šalaševičiūtė.

Įstatymas, kuriuo užtikrinamas darbo ir pajamų netekusių asmenų rėmimas, mažinama socialinė atskirtis ir didinamos užimtumo galimybės regionuose, įsigalios nuo 2020 metų.

Parašykite komentarą