Menininko vaidmuo kuriant viešąsias miesto erdves. Visuomenės dalyvavimas kaip meninė patirtis

Renginio tipas: Renginių ciklas
Renginio data: Trečiadienis, 2019 m. birželio 19 d.
Renginio pradžia: 17:00
Renginio pabaiga: Pirmadienis, 2019 m. liepos 1 d.
Renginio vieta: Klaipėdos kultūrų komunikacijos centras, Parodų rūmai, Didžioji Vandens g. 2, Klaipėda

Birželio mėnesį  viešoji įstaiga „Idėjos miestui” kviečia į „Think Tank Transbaltic Klaipėda 2019” – tai tarptautinę patirtį pristatantis renginių ciklas, skirtas architekto, menininko ir viešosiosios erdvės naudotojo dialogui megzti.

Renginių ciklas apima atvirą forumą ir viešas paskaitas, diskusijas, kūrybines dirbtuves ir meninius projektus. Renginių metu dalyviai iš įvairių Baltijos jūros šalių dalinsis patirtimi, kritinėmis įžvalgomis ir kūrybiniais metodais. Pagrindinis dėmesys skiriamas Smiltynės kaip miesto viešosios erdvės tyrinėjimui ir Klaipėdos jūrinio identiteto klausimams nagrinėti. Siekiama didinti visuomenės susidomėjimą miesto raidos klausimais, įtraukti visuomenės narius į aktyvų kūrybinį procesą ar meninę patirtį miesto viešosiose erdvėse.
​Šiuo renginių ciklu viešoji įstaiga “Idėjos miestui”, bendradarbiaudama su Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacija, įgyvendina projektą “Menininko vaidmuo kuriant viešąsias miesto erdves. Visuomenės dalyvavimas kaip meninė patirtis”

Renginių ciklo programa vykdoma Baltijos jūros regiono rėmuose. Tarptautinės dalyvių geografijos dėka plačiau apžvelgiami miestų-uostų iššūkiai, jų raidos ypatumai, bendruomenės dalyvavimo miesto viešųjų erdvių formavime patirtis. Ypatingas dėmesys skiriamas menininkui-kūrėjui ir architekto kūrybiniam instrumentarijui plėsti. Kvestionuojama erdvės įženklinimo (“įmonumentinimo”) kaip viešojo meno forma, svarstomos permanentinės meninės praktikos formos, aktualizuojančios ir reflektuojančos, skatinančios bendrai kūrybai, kuriančios socialinius ir kultūrinius ryšius.

Pagrindinis dėmesys skiriamas Smiltynės kaip miesto viešosios erdvės tyrinėjimui ir Klaipėdos jūrinio identiteto klausimams nagrinėti. Siekiama didinti visuomenės susidomėjimą miesto raidos klausimais, įtraukti visuomenės narius į aktyvų kūrybinį procesą ar meninę patirtį miesto viešosiose erdvėse.

Projekto dalyviai bus kviečiami permąstyti ir pateikti skirtingas miesto viešosios erdvės suvokimo variacijas. Dalyviai derins meno praktikas su humanitarinių ir sociologinių bei technologinių mokslų metodais. Bus nagrinėjami tapatumo, kontekstualumo, asmeninių ir grupinių patirčių miesto viešosiose erdvėse klausimai, laiko ir tapatybės ženklų reprezentacija.

“Think Tank Transbaltic Klaipėda 2019” projekto partneriai – Think Tank Transbaltic tinklo nariai – Baltijos regiono šalyse veikiantys architektai, kuratoriai, menininkai, akademikai bei vietiniai Klaipėdos viešųjų erdvių specialistai, urbanistai, meninikai ir kultūrinio lauko veikėjai, savivaldos atstovai ir kiti suinteresuoti asmenys.

Birželio 28 d. 10 val. visi norintys kviečiami jungtis į ekskursiją po Smiltynę (būtina išankstinė registracija), o nuo 14 val. Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose (Didžioji Vandens g.2, Klaipėda) vyks atviras forumas, kurio metu savo patirtimi bei įžvalgomis dalinsis Think Tank Transbaltic tinklo nariai iš Švedijos, Lenkijos ir Lietuvos. Torun Ekstrand, ARTLINE platformos kuratorė, viešojo meno ekspertė, skaitys viešą paskaitą apie švediškąją patirtį plėtojant meną viešosiose erdvėse bei bendradarbiavimą su miestų vystytojais.

Birželio 29 d., 11.00-16.00 Parodų rūmų foje rinksis visi norintys sudalyvauti net dvejose kūrybinėse dirbtuvėse, kurias ves programos svečiai. Menininkė, kuratorė Agnieszka Wolodzko (Lenkija) kvies piešti mieste augančių medžių portretus, tokiu būdu atkreipiant dėmesį į architektūrinį kontekstą bei gamtos ir žmogaus santykį mieste. Iš gimusių piešinių bus kuriamas bendras „art-zinas”. Kitos kūrybinės dirbtuvės, kurioms vadovaus Dr. Pirjo Elovaara iš Blekingės technologijų instituto (Švedija), kvies kurti tam tikrai miesto vietai pritaikytus žaidimus, kurie padės modeliuoti galimus ateities scenarijus. Šiuos žaidimus bus galima praktiškai išbandyti sekmadienį, Smiltynėje esančio buvusio Kurhauso prieigose.

Visą savaitgalį menininkė Julita Wojcik (Lenkija) provokuos miesto gyventojus bei svečius įsitraukti į meninę akciją „Keliaujanti kopa”. Žmonės, grįžtantys iš Smiltynės paplūdimių, kviečiami neišsikratyti smėlio iš batų bei kišenių tik išėjus iš pliažo, bet padaryti tai grįžus į Klaipėdos miesto centrą, Karlskronos skvere. Tokiu simboliniu veiksmu tarsi įprasminamas ir stiprinamas uostamiesčio jūrinis tapatumas, bendruomeniškomis pastangomis kuriama emocinė jungtis su kitapus Marių esančia Smiltyne ir jos paplūdimiais.

Sekmadienį, 11 val. architektas, tyrėjas ir menininkas Sepa Sama (Švedija) kviečia į 10 000 žingsnių, 1000 kadrų, 100 iššūkių, 10 klausimų ir vienos užrašinės žygį. Visi norintys iš naujo atrasti Klaipėdą bei jos krantines kviečiami į sąmoningą pasivaikščiojimą tarp Senosios ir Naujosios perkėlos abipus Kuršių Marių. 

Liepos 1 d.,  10.00-11.30 Parodų rūmų foje vyks viso renginių ciklo refleksijų ir rezultatų vieša apžvalga.

Renginiai atviri visuomenei, nemokami, vyks anglų kalba. Projektą iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Išsami renginių programa ir registracija: http://www.idejosmiestui.org/blog

Taip pat kviečiame sekti renginį Idėjos miestui facebook paskyroje.

Parašykite komentarą