„Tarp eilučių“: tiesa giliųjų klastočių taikiklyje

Kultūros ministerija tęsia diskusijų ciklą „Tarp eilučių“, kviesdama pažvelgti į įvairias kultūros sritis medijų ir informacinio raštingumo aspektu.

Diskusija „Tarp eilučių: tiesa „deepfakes“ taikiklyje“ vyks rugsėjo 7 d., šeštadienį, 14.30 val. diskusijų festivalyje „Būtent!“. Joje bus aptarti dirbtinio intelekto keliami iššūkiai medijų aplinkai ir visuomenei.

Politikas, teigiantis jo paties įsitikinimams prieštaraujančią mintį. Patriotas, išdidžiai keliantis priešiškos šalies vėliavą. Rytoj tokį turinį galės sukurti daugelis. Giliosios klastotės (angl. deepfakes) – padedant dirbtiniam intelektui sukurtos vaizdo ir garso manipuliacijos, skirtos akimirksniu pasklisti po socialinius tinklus, kad auditorijos mintyse pasėtų sumišimą.

Renginyje akademinio pasaulio atstovai, multimedijų ir dezinformacijos bei informacinio karo ekspertai dalinsis žiniomis ir ieškos atsakymų į klausimus, kaip sukuriamos šios manipuliacijos ir kaip jas atpažinti, koks tokių klastočių poveikis žiniasklaidai ir valstybei.

Kviečiame į diskusiją, kurios dalyviai – Vilniaus universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto dėstytojas, besispecializuojantis dirbtinio intelekto tyrimų srityje, dr. Vytautas Valaitis, dezinformacijos ir informacinio karo ekspertė, edukatorė Donara Barojan, Lietuvos kariuomenės Gynybos štabo atstovas majoras Tomas Balkus, Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Psichologijos instituto docentas, dėstantis žiniasklaidos ir interneto psichologiją, dr. Antanas Kairys. Diskusiją moderuos Karolis Pilypas Liutkevičius – multimedijų žurnalistas, dirbantis su technologijų, vaizdo žaidimų ir socialinėmis temomis žurnalistų kolektyve „Nanook“.

Kultūros ministerija jau yra surengusi atskiras ciklo „Tarp eilučių“ diskusijas apie kino, vaizdo žaidimų ir politikos sąsajas, rugsėjo pabaigoje numatyta diskusija apie kultūros paveldą medijų raštingumo aspektu.

Viena iš kultūros ministro patvirtintų 2019–2022 metų Visuomenės informavimo politikos strateginių krypčių – informacinėms grėsmėms atspari, raštingumo gebėjimus besiugdanti visuomenė. Renginių ciklu „Tarp eilučių“ Kultūros ministerija prisideda prie medijų ir informacinio raštingumo bei kritinio mąstymo ugdymo, kviesdama į diskusijas įsitraukti ne tik įvairių sričių kultūros darbuotojus, bet ir platesnę auditoriją.

Parašykite komentarą