Koncerte „Kokios žavios Tavosios buveinės“ sakralinę muziką atliks choras „Aukuras“

Renginio tipas: koncertas
Renginio data: Trečiadienis, 2019 m. spalio 30 d.
Renginio pradžia: 18:30
Renginio pabaiga: Pirmadienis, 2019 m. rugsėjo 30 d.
Renginio vieta: Klaipėdos koncertų salė

Klaipėdos choras „Aukuras“

Meno vadovas Alfonsas Vildžiūnas

Dirigentas Vilimas Norkūnas

Programa: Giovanni Pierluigi da Palestrina, Thomas Tallis, William Byrd, Johann Hermann Schein, Felix Mendelssohn Bartholdy, Johannes Brahms

Šioje sakralinės chorinės muzikos programoje susitinka dabartis ir amžinybė. Renesanso daugiabalsė muzika perduoda savo tradiciją gražiausioms romantizmo polifonijoms.

Programą su Klaipėdos choru „Aukuras“ rengia Vilimas Norkūnas, Lietuvoje plačiai žinomas kaip klavesinininkas ir vargonininkas, o chorinio meno paslaptis dažniau dalinantis užsienio seminaruose ir kursuose. Jis šiame koncerte nori pasidalinti ne tik senąja muzika, kurią yra taip pamilęs, jog be jos neįsivaizduoja gyvenimo, bet taip pat atskleisti, kiek daug romantizmas turi bendro su renesansu ir atvirkščiai.  Visa ši muzika spinduliuoja gyvybe ir gyva emocija.

Vilimas Norkūnas atvirauja, kad „kurdamas šią koncertinę programą, klausiau savęs, ką turi bendro artėjanti Visų šventųjų ir Vėlinių diena? Juk tikintiesiems, ieškantiems „dėl ko esu“, yra primenama – kiekvienas esate pašauktas į šventumą. Taip pat galvoju apie sceną Biblijoje, kai apaštalai pešasi tarpusavyje ir jų mokytojas sako: „Danguje yra daug buveinių.“ Todėl programos tema tapo Johanneso Brahmso „Vokiškojo Requiem“ dalis „Wie lieblich sind deine Wohnungen“ / „Kokios žavios Tavosios buveinės“. Tai mano vienas mėgstamiausių Brahmso kūrinių.

Kiek per trumpą laiką choras „Aukuras“ sugebės lanksčiai ir vikriai prisitaikyti prie radikaliai skirtingų epochų, vokiečių kalbos tarimo spalvinių niuansų ir kito dirigento – tai kur kas sudėtingesnis iššūkis, nei pianistui prisitaikyti prie kito instrumento. Tačiau choru ir jo vadovu Alfonsu Vildžiūnu pasitikiu, džiaugiuosi kvietimu ir šia laukiančia bendra patirtimi. Tikiu, jog tiek chorui, tiek publikai ši programa bus ne tik edukacinis, bet ir labai gardus kąsnelis, o gal net ir dangiškas valgis“.

Parašykite komentarą