ES galimybės keičia požiūrį: jaunuoliai drąsiau renkasi „laisvus metus“

Kiekvienais metais apie 100 jaunuolių iš Lietuvos vietoje studijų ar darbo renkasi „laisvus metus“, kuriuos skiria tarptautinei savanorystei Europoje. Per pastaruosius 15 metų Europos Sąjunga (ES) ne tik atvėrė naujas galimybes Lietuvos jaunimui, bet ir pakeitė vyresnės kartos požiūrį į kitokį tobulėjimo kelią.

Jau 15 metų gyvenant Europos Sąjungoje dažnas lietuvis net nesusimąsto, kokį poveikį ES narystė padarė ne tik šalies ekonomikai, bet ir kasdieniam gyvenimui – darbui, šeimai, sveikatos priežiūrai, pomėgiams, kelionėms, saugumui, vartojimo galimybėms ar mūsų socialinėms teisėms.

Visoje ES vykdoma socialinė kampanija #EUandME pasitelkia pavyzdžius iš realaus gyvenimo tam, kad parodytų jaunuoliams, kokias galimybes jie turi. Viena tokių, kuria vis drąsiau naudojasi Lietuvos piliečiai – ES programos „Europos solidarumo korpusas“ siūloma tarptautinė savanorystė.

„Jauni žmonės atsakingiau mąsto apie savo ateitį ir neskuba rinktis studijų, jeigu nėra dėl jų užtikrinti. Todėl abiturientai vis drąsiau po mokyklos baigimo renkasi „laisvus metus“, kuriuos išnaudoja ne poilsiui, o tam, kad investuotų savo laiką ir energiją į tarptautinę savanorišką veiklą, kuri padės ugdyti asmenines ir profesines kompetencijas, ieškant profesinio kelio“, – sako Aistė Natkevičiūtė, „Europos solidarumo korpuso“ projektų koordinatorė iš Jaunimo tarptautinio bendradarbiavimo agentūros.

„Kai skirtingų kultūrų, patyrimų, gyvenimo modelių ir religijų žmonės susitinka viename tarptautiniame projekte, kad sukurtų bendrą produktą ir dirbtų vardan vienos bendruomenės, pažinimas keičia jų išankstines nuostatas, įsitikinimus ir atsiranda galimybė taikiam tarpkultūriniam ir tarpreliginiam dialogui“, – sako A. Natkevičiūtė.

Dalyvaudami ilgalaikėje tarptautinėje savanorystėje jaunuoliai ne tik lavina savo asmenines savybes, profesines kompetencijas, bet ir gali gauti papildomą 0,25 balo stojant į Lietuvos aukštųjų mokyklų bakalauro studijų programą. Tokia galimybe šiemet pasinaudojo dvigubai daugiau stojančiųjų nei pernai – 111 jaunų žmonių.

„Papildomas ketvirtis balo ypač keičia tėvų ir mokytojų požiūrį į „laisvus metus“, skirtus tarptautinei savanorystei. Vyresnės kartos žmonės mato, kad savanoriška veikla turi ir apčiuopiamos naudos. Pastebime, kad tėvai tampa vis atviresni, kai pamato, kiek privalumų jų vaikui suteikia dalyvavimas tarptautiniame projekte“, – teigia A. Natkevičiūtė.

Socialine kampanija #EUandME siekiama visai Europai priminti ir parodyti, kiek galimybių jaunimui atveria narystė ES ir kaip jomis pasinaudoti. Siekiant šio tikslo organizuojamos įvairios programos, informaciniai renginiai ir kūrybiniai projektai, vienas tokių – meninių filmų konkursas.

Penkiems talentingiems jaunuoliams Europos Komisija skyrė dotaciją trumpametražių filmų kūrimui. Savo kūriniuose jaunieji režisieriai perteikė ES suteikiamas galimybes ir sutelkė dėmesį į jaunimui aktualias temas – judumą, įgūdžius, verslą, tvarumą, skaitmenines technologijas ir teises.

Nugalėtojų darbus šiandien galima pamatyti „#EUandME“ interneto platformoje (europa.eu/euandme).

Parašykite komentarą