Ar gali būti skaičiuojami mokėjimai už elektros energiją iki pirkimo–pardavimo sutarties sudarymo?

Valstybinė energetikos reguliavimo taryba (VERT), išnagrinėjusi daugiabučio gyvenamojo namo savininkų bendrijos ir UAB „Ignitis“ ginčą dėl pateikto apmokėjimo už elektros energiją, pripažino, kad elektros energijos tiekėjo reikalavimas yra nepagrįstas – UAB „Ignitis“ įpareigota perrašyti sąskaitą, įtraukiant tik faktiškai suvartotą elektros energijos kiekį.  

Daugiabučio gyvenamojo namo savininkų bendrija 2019 m. kovo 1 d. pasirašė elektros energijos pirkimo–pardavimo sutartį, tačiau UAB „Ignitis“ pateiktoje apmokėti sąskaitoje įskaičiavo elektros energiją, suvartotą 2019 m. sausio–vasario mėn., t. y. iki sutarties sudarymo (anksčiau sutartis buvo sudaryta su kitu ūkio subjektu, kuris atsiskaitydavo už pastate suvartotą elektros energiją).  

Elektros energijos tiekėjas tokį sprendimą motyvavo tuo, kad Nekilnojamojo turto registre ši daugiabučio gyvenamojo namo savininkų bendrija įregistruota 2019 m. sausio 11 d., be to, bendrija anksčiau –  2018 m. lapkričio 13 d. – buvo pateikusi prašymą dėl sutarties sudarymo.

Taryba šiuos argumentus atmetė kaip nepagrįstus: tik sudaryta elektros energijos pirkimo–pardavimo sutartis yra pagrindas tiekti elektros energiją, o vartotojui atsiranda pareiga atsiskaityti už faktiškai suvartotą elektros energiją, todėl tiekėjas negali įskaičiuoti į sąskaitą ankstesniu laikotarpiu, t. y. iki sutarties sudarymo, suvartoto elektros energijos kiekio.

Parašykite komentarą