Seimo frakcijos „Lietuvos gerovei“ pranešimas: „Dėl Konstitucijos 74 straipsnio papildymo antra dalimi, vykdant EŽTT sprendimą byloje Paksas prieš Lietuvą“

2019 m. rugsėjo 24 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo frakcijos „Lietuvos gerovei“ nariai apsvarstę Konstitucijos 74 straipsnio papildymo projektą nusprendžia:

Sutikti, kad frakcijos nariai dėl siūlomo Konstitucijos 74 straipsnio papildymo po pateikimo balsuotų laisvai.

Frakcija pažymi, kad siūlomas Konstitucijos papildymas įvykdo Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) sprendimą byloje Paksas prieš Lietuvą tik iš dalies. Projektas nenumato asmens teisės būti renkamu šalies Prezidentu. Taip pat išrinktas Seimo nariu negalės būti nei ministru, nei Ministru Pirmininku. Tai bus akivaizdus Seimo nario, lyginant su kitais Seimo nariais, diskriminavimas. Tokiu būdu teikiama Konstitucijos pataisa neišsprendžia Lietuvos piliečių, kurie patyrė apkaltą, politinių teisių pažeidinėjimo problemos.

Frakcija taip pat pažymi, kad Seimo nariai, teikiantys projektą, neatsižvelgia į EŽTT sprendime Paksas prieš Lietuvą aiškiai suformuluotą nuostatą, kad priimti galutinį sprendimą, ar priesaiką sulaužęs asmuo turi teisę vėl būti renkamas, gali tik rinkėjas. Todėl frakcija mano, kad teikiamame projekte iniciatorių siūlomas draudimas asmeniui, sulaužiusiam priesaiką, būti renkamam šalies Prezidentu yra akivaizdus rinkėjų valios ignoravimas.

Frakcija atkreipia projekto iniciatorių ir Seimo dėmesį į tai, kad teikiamo projekto 74 straipsnio antros dalies antras sakinys, kuriame kategoriškai teigiama, kad priesaiką sulaužęs asmuo negali užimti jokių kitų pareigų, kurias užimant pagal Konstituciją būtina prisiekti, galimai prieštarauja Konstitucijos 59 straipsnio antrai daliai, kuri numato sąlygą užimant Seimo nario pareigas, prisiekti.

Frakcija taip pat negali pritarti situacijai, kai teikiamu projektu yra ignoruojami kiti Lietuvos tarptautiniai įsipareigojimai. Pagal Tarptautinio pilietinių ir politinių teisių pakto 25 straipsnį, kaip išaiškino Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komitetas, Lietuvos piliečiams negali būti jokiu pretekstu draudžiama visą likusį gyvenimą dalyvauti prezidento rinkimuose, būti Ministru Pirmininku ar ministru.

Frakcija tiki, kad nagrinėjant projektą Seimo komitetuose ar Konstitucijos komisijoje bus principingai įvertinti teikiamo Konstitucijos 74 straipsnio antros dalies projekto prieštaravimai Lietuvos tarptautiniams įsipareigojimams ir bus tinkamai įgyvendintas EŽTT sprendimas byloje Paksas prieš Lietuvą ir Jungtinių Tautų Žmogaus teisių komiteto sprendimo reikalavimai.

Parašykite komentarą