Seimo narės R. Popovienės pranešimas: „Ar tai reiškia, kad Kauno rajonas gali prisijungti Kauno miesto teritorijas?“

2019 m. rugsėjo 25 d. pranešimas žiniasklaidai

Į Seimą atvykę Kauno rajono bendruomenių atstovai kreipėsi į parlamentarus ir kitus politikus, prašydami apsaugoti juos nuo Kauno miesto politikų, mero Visvaldo Matijošaičio užmojų prijungti jų gyvenamąsias teritorijas prie Kauno miesto.

„Kai visoje Europoje vyksta decentralizacijos procesai, siekiant priartinti valdžią prie žmonių, Lietuvoje kelią skinasi precedento neturintis atvejis: vienos savivaldybės taryba perbraižo žemėlapius ir skelbia apklausą kitoje savivaldybėje. Tai – Kauno miesto savivaldybės paskelbtas planas prijungti prie miesto 99 Kauno rajono miestelius ir kaimus iš 13 seniūnijų“, – surengtoje spaudos konferencijoje situaciją komentavo Seimo narė Raminta Popovienė.

Karmėlavos ir Ramučių gyventojų interesams atstovaujančios asociacijos pirmininkė Greta Varnaitė-Venskienė sako gaunanti daugybę žmonių skambučių, klausiama, kas bus, kaip tai palies mokyklų, bendruomenių, kultūros, socialinių  įstaigų gyvenimą, žemdirbių interesus.

„Tai nejuokinga, tai rimtas ženklas žmonėms, kad vyksta susitarimai „kažkur spurginėse“. Panašu į dviejų berniukų žaidimus smėlio dėžėje, kai vienam pritrūko smėlio piliai statyti. Ar galvojate, kad žmonės nesupranta, kad už viso to – tiesiog interesai?“ – klausė G. Varnaitė-Venskienė.

Kauno rajono bendruomeninių organizacijų sąjungos pirmininkė Eglė Juozapavičienė kreipėsi į žurnalistus ir Seimo narius prašydama apginti gyventojų interesus ir įrodyti nepaperkamumą.

„Negalima padaryti precedento, kad šiais laikais galima perdalyti teritorijas pagal kieno nors įgeidžius“, – sakė Kauno rajono gyventojų atstovė.

Sociologas Gediminas Merkys bandymus perdalinti Kauno rajono teritorijas vertina kaip grobuonišką veiklą, kurią visi jau mato pačiame Kauno mieste.

„Kaune jau dabar vyksta grobuoniška plėtra – Kaunas tvarkosi, bet iš paskos slenka interesai“, – sakė profesorius G. Merkys.

„Kreipiuosi į Vyriausybę, vidaus reikalų ministrę, kolegas Seimo narius – stabdyti šį  chaotišką, darnios savivaldos modelį ardantį procesą, kuris paliks negrįžtamas pasekmes ne tik Kauno regionui, bet ir Lietuvos savivaldai. Jeigu tai teisėta ir atitinka Konstituciją, ar tai reiškia, kad Kauno rajonas gali prisijungti Kauno miesto teritorijas?“ – klausė Raminta Popovienė.

Parašykite komentarą