Tarybos rekomendacijų Lietuvai įgyvendinimas atsispindės Vyriausybės veiklos ataskaitoje

2019 m. rugsėjo 30 d. pranešimas žiniasklaidai 

 

Ekonomikos ir inovacijų viceministras Marius Skuodis, Europos reikalų komiteto (ERK) posėdyje pristatydamas 2019–2020 m. Tarybos rekomendacijų Lietuvai įgyvendinimo priemonių planą, patikino komitetą, kad atsižvelgiant į komiteto sprendimą ir siūlymą Vyriausybei, Seimui teikiamoje veiklos ataskaitoje atsispindės ir Tarybos rekomendacijų Lietuvai įgyvendinimo priemonių plano pasiekimai – konkrečių rodiklių įgyvendinimas. Planas yra skirtas praktiniam Tarybos rekomendacijų įgyvendinimui, kuomet Lietuva, kaip ir kitos Europos Sąjungos valstybės narės, įtraukia Tarybos rekomendacijas į savo reformų planus ir kitų metų nacionalinį biudžetą. Siekdamas įvertinti Lietuvai teikiamų Tarybos rekomendacijų įgyvendinimo pažangą, komitetas šį planą svarsto jau ketvirtus metus.

Komitetas laikosi nuomonės, kad Tarybos rekomendacijų įgyvendinimo klausimas turi būti sprendžiamas kompleksiškai, ir yra pasiūlęs Vyriausybei susieti rekomendacijas su Vyriausybės veiklos prioritetais, numatyti lėšas reikalingoms struktūrinėms reformoms šalies biudžete, o už jų įgyvendinimą atsiskaityti kartu su Vyriausybės ataskaita.

Atsižvelgdamas į jau priimtus sprendimus, susijusius su socialinės atskirties problemų sprendimu ir skurdo bei nelygybės mažinimui šalyje, šiemet svarstydamas rekomendacijų įgyvendinimo priemonių planą, ERK didžiausią dėmesį skyrė būtent šios srities rekomendacijų įgyvendinimui.

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis komiteto nariams pristatė priemones skirtas skurdui, atskirčiai ir nelygybei mažinti, tarp kurių: didinti išmokas vaikams; vienkartinę išmoką nėščiai moteriai; šalpos pensijų bazės dydį; minimalų mėnesinį atlyginimą; įvesti šalpos išmokų „grindis“; didinti mažų pensijų priemokas; didinti socialinės paramos prieinamumą (nauja informacijos pateikimo kokybė ir informacinių technologijų naudojimas); pradėti vykdyti negalios nustatymo sistemos pertvarką.

Išklausęs atsakingų ministerijų pateiktą informaciją, komitetas atkreipė dėmesį į kai kurių Tarybos rekomendacijų įgyvendinimo tikslų siekiamus rodiklius. ERK narių nuomone, šie rodikliai turi būti atnaujinti įvertinus realiai padarytą pažangą įgyvendinant struktūrines reformas. Būtina ne tik aiškiai identifikuoti kiekybinius ir kokybinius rodiklius, kuriais remiantis būtų galima įvertinti plano priemonių įgyvendinimo rezultatus, bet ir reguliariai juos atnaujinti, nes tik tokiu atveju pasiekti (ar siekiami) kokybiniai pokyčiai galėtų tapti iš tiesų pamatuojamais.

2019 m. birželio 5 d. Europos Komisija paskelbė kiekvienai ES šaliai narei skirtas rekomendacijas, kuriose išdėstytos ateinančių 12–18 mėn. ekonominės politikos gairės valstybėms narėms. Lietuvai rekomenduota :

  • Gerinti mokestinių prievolių vykdymą ir plėsti mokesčių bazę pereinant prie šaltinių, kurių apmokestinimas mažiau kenkia augimui. Mažinti pajamų nelygybę, skurdą ir socialinę atskirtį, be kita ko, gerinant mokesčių ir socialinių išmokų sistemos struktūrą.
  • Gerinti visų švietimo ir mokymo sistemos lygmenų, įskaitant suaugusiųjų mokymąsi, kokybę ir didinti jų efektyvumą. Gerinti sveikatos priežiūros paslaugų kokybę, įperkamumą ir sistemos efektyvumą.
  • Vykdant su investicijomis susijusią ekonominę politiką, sutelkti dėmesį į inovacijas, energijos ir išteklių naudojimo efektyvumą, darnų transportą ir energijos jungtis, atsižvelgiant į regioninius skirtumus. Skatinti našumo augimą didinant viešųjų investicijų efektyvumą. Sukurti nuoseklią politikos priemonių sistemą, skirtą mokslo ir verslo bendradarbiavimui skatinti ir mokslinių tyrimų bei inovacijų politikos įgyvendinimo agentūroms konsoliduoti.

 

Daugiau informacijos

Europos reikalų komiteto biuro patarėja

Renata Lygienė, tel. (8 5) 239 6592

 

Parašykite komentarą