Seimo nario J. Džiugelio pranešimas: parlamentaras reikalauja Seimo „ūkininkų“ nusišalinimo

2019 m. lapkričio 6 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Justas Džiugelis raštu kreipėsi į Seimo Kaimo reikalų komitetą (KRK), reikalaudamas šešis nuolatinius ir tris pavaduojančius jo narius nusišalinti nuo Žemės mokesčio įstatymo pataisų svarstymo dėl interesų konflikto.

Šiandien KRK posėdyje bus svarstomos finansų ministro Viliaus Šapokos pristatytos Žemės mokesčio įstatymo pataisos ir prie jų registruotas grupės Seimo narių pasiūlymas sumažinti žemės mokesčio lengvatą nuo 0,35 iki 1 proc. koeficiento įmonėms ir asmenims, kurie ne tik patys, bet ir per kontroliuojamus ar asocijuojamus asmenis valdo daugiau nei 500 ha žemės ūkio paskirties žemės. Net 6 KRK nariai, 3 juos pavaduojantys parlamentarai ir jų artimieji vykdo ar kitaip yra susiję su žemės ūkio verslu:

komiteto pirmininkas „valstietis“ Andriejus Stančikas, prieš pradėdamas eiti Seimo nario pareigas, jo vardu įregistruotą ūkininko ūkį įgaliojo valdyti savo sūnų;

Liberalų sąjūdžio frakcijos narys Juozas Baublys per susijusius asmenis vykdė žemės ūkio veiklą ir yra nurodęs, kad iki Seimo nario priesaikos ūkininko ūkį valdyti įgaliojo kitą asmenį;

socialdarbiečio Petro Čimbaro sutuoktinė vykdo žemės ūkio veiklą;

„valstietis“ Aurimas Gaidžiūnas yra ŽŪB Vainiūnų agroservisas akcininkas, o jo sutuoktinė vykdo ūkininko veiklą;

„valstiečio“ Alfredo Stasio Nausėdos sutuoktinė, įgaliota vyro, taip pat vykdo ūkininko veiklą;

Seimo TS-LKD frakcijos narys Kazys Starkevičius kartu su sutuoktine irgi vykdo žemės ūkio veiklą;

pavaduojantis komiteto narys Edmundas Pupinis turi asmeninį ūkį;

pavaduojantis komiteto narys Liudas Jonaitis yra deklaravęs apie vykdytą ūkininko ūkio veiklą;

pavaduojantis komiteto narys Petras Nevulis taip pat yra deklaravęs apie vykdytą ūkininko ūkio veiklą ir įgaliojimą sutuoktinei valdyti jo vardu registruotą ūkį.

Svarstomos įstatymo pataisos ir pasiūlymas gali turėti įtakos šių parlamentarų ar jų šeimų verslui, tad bet koks dalyvavimas sprendžiant minėto įstatymo projektą neabejotinai sukelia interesų konfliktą. Todėl Seimo narys J. Džiugelis kreipėsi į KRK, reikalaudamas buvusius ir esamus ūkininkus nusišalinti nuo svarstomo klausimo.

„Seimo statutas aiškiai nurodo, kad Seimo nariai privalo vengti interesų konflikto tarp privačių interesų ir pareigos atstovauti visuomenės interesams. Šiuo atveju interesų konfliktas akivaizdus, tad, vadovaudamiesi teisės aktais, Kaimo reikalų komiteto nariai, susiję su žemės ūkio veikla, tiesiog privalo nusišalinti nuo įstatymo, tiesiogiai įtakosiančio jų pačių ir artimųjų verslo interesus“, – įsitikinęs J. Džiugelis.

Dabar galiojantys įstatymai draudžia vienam asmeniui ar įmonei įsigyti daugiau nei 500 ha žemės ūkio paskirties žemės. Tačiau, pasinaudodami teisės aktuose paliktomis spragomis, kai kurie žemvaldžiai per susijusius asmenis savo valdas išplečia iki tūkstančių hektarų ir turi galimybę piktnaudžiauti dominuojančia padėtimi. Maža to, šie asmenys naudojasi ir 0,35 proc. koeficiento žemės mokesčio lengvata, taip dar labiau iškreipdami konkurencijos sąlygas tarp ūkininkų ir bendrovių.

Seime registruotas TS-LKD frakcijos narių Justo Džiugelio, Ingridos Šimonytės ir Mykolo Majausko bei Mišriajai Seimo narių grupei atstovaujančio Vytauto Bako pasiūlymas sumažinti žemės mokesčio lengvatą iki 1 proc. koeficiento įmonėms ir ūkininkams, kurie ne tik patys, bet ir per kontroliuojamus ar asocijuojamus asmenis valdo daugiau nei 500 ha žemės ūkio paskirties žemės.

Parašykite komentarą