Seimo TS-LKD frakcijos pranešimas: „Seimo NSGK nariai pakartotinai reikalauja Vyriausybės pateikti informaciją dėl sprendimų, susijusių su I. Udovickiu“

2019 m. lapkričio 8 d. pranešimas žiniasklaidai

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariai Gabrielius Landsbergis, Laurynas Kasčiūnas, Arvydas Anušauskas ir Vytautas Bakas pakartotinai kreipėsi į Vyriausybę reikalaudami pateikti visą informaciją, susijusią su Vyriausybės sprendimu dėl Igorio Udovickio ir „BelarusKalij“ valdomų bendrovių UAB „Birių krovinių terminalas“ ir UAB „Nemuno terminalas“ sandorių bei visų lydinčių dokumentų. Reikalaujama pateikti visą su UAB „Birių krovinių terminalas“ planuotos atlikti investicijos atitikties nacionalinio saugumo interesams vertinimu susijusią informaciją, kuri buvo vertinta tiek Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijoje, tiek ir Vyriausybėje.

„Kyla įtarimas, kad Vyriausybė mainais į finansinę paramą per rinkimus prekiauja nacionaliniu saugumu. Todėl reikalaujame pateikti visų ministerijų pateiktus dokumentus, pozicijas, taip pat posėdžių, kuriuose buvo nagrinėjami šie klausimai, stenogramas. Taip pat reikalaujame visų Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisijos sprendimų ir juos pagrindžiančių dokumentų – Valstybės saugumo departamento išvadų“, – teigė G. Landsbergis.

Pasak besikreipusių parlamentarų, viena iš Seimo nario funkcijų yra parlamentinė valstybės institucijų veiklos kontrolė, o esminė parlamentinės kontrolės sąlyga – Seimo nario pareigoms vykdyti būtinos informacijos gavimas.

„Vyriausybės jokiomis teisės normomis nepagrįstas atsisakymas pateikti prašomą informaciją gali būti vertinamas kaip neteisėtas trukdymas Seimo nariams atlikti jų konstitucinę pareigą – vykdyti parlamentinę kontrolę nacionalinio saugumo srityje“, – kreipimesi teigia parlamentarai.

Parašykite komentarą