Seimo Lietuvos socialdemokratų darbo frakcijos pranešimas: „Siekdami apsaugoti vaikus nuo seksualinių nusikaltėlių imkimės efektyviausių priemonių. Patirtimi dalinsis Lenkijos institucijų atstovai“

Renginio tipas: diskusija
Renginio data: Pirmadienis, 2019 m. gruodžio 2 d.
Renginio pradžia: 10:00
Renginio vieta: Seimo Konstitucijos salė (Seimo I r.)

2019 m. lapkričio 29 d. pranešimas žiniasklaidai

 

Kaip veikia seksualinių nusikaltėlių registras kaimyninėje Lenkijoje; kokių pavyzdžių galėtų pasisemti Lietuvos institucijos, stiprindamos kovą su seksualiniais nusikaltėliais, ir kokie darbai šioje srityje jau atlikti – tokią diskusiją gruodžio 2 d., pirmadienį, 10 val. Seimo Konstitucijos salėje (I rūmai) organizuoja Lietuvos socialdemokratų darbo frakcija Seime ir jos narė, Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkė Rimantė Šalaševičiūtė.

Kartu su VšĮ Kovos su prekyba žmonėmis ir išnaudojimu centru inicijuojamame susitikime-diskusijoje planuoja dalyvauti Lenkijos Respublikos teisingumo ministerijos atstovai.

„Šios diskusijos tikslas – pasidalinti žiniomis, gerąja patirtimi ir konkrečių priemonių veiksmingumu, kad kova ir seksualinių nusikaltimų prieš vaikus prevencija būtų sustiprinta ir  rezultatyvi. Lenkijoje seksualinių nusikaltėlių registras veikia jau porą metų, tad kolegos pasiruošę pasidalinti šio registro veikimo teisiniais ir praktinio įgyvendinimo aspektais, svarstyti vaiko teisių apsaugos teisės aktų tobulinimo galimybes, – sako R. Šalaševičiūtė. – Lietuvoje situacija šioje srityje buvo sprendžiama kitaip. Nevyriausybinių organizacijų iniciatyva 2017 m. aktyviai svarstyta galimybė steigti lytinių nusikaltėlių registrą, tačiau po įvairaus lygio tarpinstitucinių pasitarimų buvo apsispręsta atidėti minėto registro steigimą ir įgyvendinti kitus teisinius bei techninius sprendimus (pavyzdžiui, optimizuoti institucijų informacinių sistemų darbą, patobulinti vaiko teisių apsaugos teisės aktus ir pan.). Tačiau registro idėjos nėra visiškai atsisakyta, todėl mus domina Lenkijos patirtis dėl seksualinių nusikaltėlių registro steigimo.“

„Socialdarbietės“ teigimu, diskusijoje bus kalbama apie registro steigimo pagrįstumą ir motyvus, kodėl jis reikalingas ir kokį techninį sprendimą verta rinktis. Bus kalbama apie akademinės bendruomenės, žiniasklaidos ir politikų požiūrį į šią priemonę, praktinius įgyvendinimo aspektus ir registro efektyvumą.

„Lietuva turi pasirinkti pačias efektyviausias įmanomas priemones, siekiant apsaugoti savo vaikus nuo seksualinių nusikaltėlių vaikų atžvilgiu, tad turime pasisemti žinių ir patirties iš tų, kurie turi kuo pasidalinti. Tikimės žiniasklaidos dėmesio šiuo klausimu, tai labai svarbu“, – sako R. Šalaševičiūtė.

Į renginį planuota pakviesti Lenkijos seksualinių nusikaltėlių registro rengėjus, tačiau renginys sulaukė aukštų Lenkijos Respublikos teisingumo ministerijos pareigūnų dėmesio – norą dalyvauti išreiškė Lenkijos teisingumo ministerijos valstybės sekretoriaus pavaduotojas Marčinas Romanovskis (Marcin Romanowski) (numatomos delegacijos vadovas), Baudžiamosios teisės įstatymų departamento direktorė Karina Bednik, Nacionalinio kriminalinio registro Informacijos biuro Analizės ir plėtros skyriaus vadovė Eva Viniarek (Ewa Winiarek), Nacionalinio kriminalinio registro Informacijos biuro Esminės priežiūros skyriaus vadovas Mateušas Kručkovskis (Mateusz Kruczkowski), Kriminalinės teisės įstatymų departamento Kriminalinės teisės skyriaus vyriausiasis specialistas – teisėjas Bartošas Jakubovskis (Bartosz Jakubowski). 

Renginys bus tiesiogiai transliuojamas internetu ir Seimo „YouTube“ paskyroje.

Parašykite komentarą