Iki sutarimo dėl nacionalinio stadiono Vilniuje liko vos vienas balsavimas

Šiandien Vilniaus miesto taryboje po pateikimo pritarta koncesijos sutarčiai dėl daugiafunkcio sporto komplekso statybų ant Šeškinės kalvos, kuriame numatytas ir nacionalinis stadionas. Po dviejų savaičių sugrįžę su sprendimu Tarybos nariai galutinai balsuos, ar pritarti koncesijos sutarčiai. Pritarus – Vilnius jau 2023 m. turės ne tik nacionalinį stadioną, bet ir dar beveik 30 sporto ir kultūros erdvių ant Šeškinės kalvos.

„Kelerių metų sunkus visos komandos darbas šiame etape baigiasi – dabar viskas Tarybos narių rankose. Tikiuosi, kad po dviejų savaičių jie vėl pritars šiam sprendimui, nes atsakyta į visus iškeltus klausimus, derybose atsižvelgta į Tarybos narių pasiūlymus – koncesijos sutartis labai gera miestui, visos rizikos, kurios iki šiol sužlugdydavo stadiono statybas, perkeltos privačiam sektoriui. Esame pasirengę miesto sporto infrastruktūros didžiuliam šuoliui – ir, neabejoju, tai įvyks“, – sako Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Pasak Administracijos direktoriaus Povilo Poderskio, tai yra viena didesnių ir sudėtingesnių koncesijų Lietuvos kuklioje koncesijų istorijoje. „Po smūgių iš ministerijų ir persigalvojimo dėl ES pinigų, turėjome surasti naują projekto struktūrą ir persiderėti, bet esmė išliko ta pati. O bendrai projektas dar geresnis. Prie jo prisijungė didžiausias Baltijos šalyse privataus kapitalo fondas „BaltCap“ ir tai užtikrins projekto rizikų suvaldymą ir tvarumą per visą koncesijos laikotarpį“, – įsitikinęs P. Poderskis.

Bendra daugiafunkcio sporto komplekso kaina – 93,2 mln. Eur. Tačiau praradus ES finansavimą ir į jo vietą pritraukus didžiausią Baltijos šalyse privataus kapitalo fondų valdytoją „BaltCap“, sutarta mokėjimą išdėstyti per 25 metus, tokiu būdu bendra sumokėta suma siektų 155,9 mln. Eur. Tačiau savivaldybė sutartyje pasiliko galimybę visus mokėjimus atlikti anksčiau ir tokiu būdu likti prie pradinės komplekso sukūrimo kainos. Stadionas Vilniuje su futbolo aikšte turės 15 tūkst. vietų žiūrovams, hibridinę dangą ir kainuos 39,2 mln. Eur.

Daugiafunkcį sporto kompleksą taip pat sudarys dar 15 sporto objektų: lengvosios atletikos aikštė, 6 krepšinio salės, 3 futbolo treniruočių aikštės, rankinio, gimnastikos, bokso salės. Taip pat bus statomi sporto muziejus, bendruomenės centras, biblioteka, vaikų darželis.

Projekto dydis ir sudėtingumas kelia daug neaiškumų ir viešumoje kuria mitus – savivaldybė pateikia 9 populiariausių mitų dekonstravimą:

Mitas Nr. 1: Statomas tik stadionas.

Statomas ne tik stadionas. Kartu bus pastatyta dar 15 sporto objektų, kurie yra būtini augančiam miestui. Tai yra: viena IAAF reikalavimus atitinkanti lengvosios atletikos aikštė, kas Vilniuje vėl leis rengti tarptautinio lygio lengvosios atletikos varžybas, 6 krepšinio salės, 3 futbolo treniruočių aikštės, rankinio, gimnastikos, bokso salės. Taip pat bus statomi sporto muziejus, bendruomenės centras, biblioteka, vaikų darželis, kurių trūkumą taip pat kasdien jaučiame mieste.

Mitas Nr.. 2: Viskas statoma tik iš Vilniaus miesto savivaldybės lėšų.

Stadionas ir muziejus yra statomi iš LRV lėšų, likę visuomeniniai sporto objektai iš Vilniaus miesto savivaldybės (VMS) lėšų, o aplinkinės infrastruktūros tvarkymui bus naudojamas ir ES finansavimas.

Mitas Nr. 3: Vilniaus miesto savivaldybė papildomai dar investuoja 20 mln. Eur į aplinkinę infrastruktūrą.

Aplinkinė infrastruktūra yra tvarkoma iš ES lėšų. Miestui tai naudinga – Ukmergės ir Ozo gatvės yra vienos pagrindinių miesto gatvių. Todėl ir be šio projekto minėtą infrastruktūrą ateinančiais dešimtmečiais reikėtų tvarkyti.

Mitas Nr. 4: Bendra sutarties suma yra net 280 mln. eurų.

Tai yra spekuliacinis skaičius, kuris skaičiuojamas pagal spėjimus apie tai, kas vyks per ateinančius 25 metus. Šis skaičius apima ne tik Daugiafunkcio objekto sukūrimo ir finansavimo kaštus, kuriuos dengs LRV ir VMS, bet ir tikėtinas Koncesininko komercines pajamas iš renginių stadione ir sporto komplekso operavimo dar 22 metus. Mes žinome, kokia bus Daugiafunkcio komplekso sukūrimo kaina, kuri yra apie 93 mln. eurų, bet apie tai, kiek Koncesininkui kainuos ir kaip jam seksis išlaikyti stadioną ir sporto kompleksą ateinančius 22 operavimo metus, galime tik spėlioti. Bet galiausiai tai nėra aktualu, nes VMS už išlaikymą nieko nemokės.

Mitas Nr. 5: Vilniaus miesto savivaldybė subsidijuos komplekso išlaikymą.

VMS nesubsidijuos komplekso išlaikymo – ji neprisiima absoliučiai jokių įsipareigojimų naudotis kompleksu. VMS tiesiog pirks pagal savo poreikį realias naudojimosi valandas geriausiu laiku ir mokės už tai, ką gauna, viso Vilniaus rinkos sąlygomis. Tai skatins koncesininką konkuruoti su likusio miesto sporto aikštėmis (kurių per 20 metų bus sukurta dar daugiau).

Mitas Nr. 6: Vėl baigsis pinigai, ir vėl dešimtmečiams nutrūks stadiono statyba.

Šįkart tikrai pavyks, nes viskas suplanuota ir apskaičiuota. Iki stadiono bei visų kitų objektų pastatymo ir atidarymo savivaldybė nemokės nė euro. O Koncesininkas (apie jį – toliau šiame dokumente), norėdamas gauti pinigus, privalės pilnai užbaigti projektą. Neužbaigęs statybų ir neparengęs komplekso naudojimui, koncesininkas jokių pinigų negaus.

Mitas Nr. 7: Jūs čia tik pinigus plaunate.

Su šiuo projektu dirba geriausi Vilniaus miesto savivaldybės, Vyriausybės atstovai, taip pat CPVA bei “Investuok Lietuvoje” ekspertai, tarptautiniai architektai, viena didžiausių Lietuvoje verslo grupių, didžiausias Baltijos šalyse fondas, į jį investuos tarptautiniai bankai, projekto sutartį rengia dvi aukščiausio lygio teisininkų kontoros, viską prižiūri Finansų ministerija – visi prie projekto dirba ilgiau nei trejus metus ir visų siekis toks pat – pagaliau pastatyti nacionalinį stadioną ir kitus objektus. Jokie pinigai nebus sumokėti iki 2023 m., kuomet bus pastatytas visas Daugiafunkcis sporto kompleksas.

Mitas Nr. 8: Lietuvoje futbolas merdi, kam jam stadionas?

Visų pirma, statomas ne tik futbolo stadionas – visame Daugiafunkciame komplekse atsiras objektai skirtingoms sporto šakoms. Antra, Nacionalinis stadionas statomas ateičiai – mes negalime žinoti, kada Lietuvos futbolas atsigaus ir pradės rodyti daug geresnius rezultatus. Kai taip įvyks – reikės stebėti pergales stadiono tribūnose, o ne vėl diskutuoti apie stadiono statybas. Be to, stadionas bus pritaikytas ir kitokio pobūdžio svarbiems renginiams, tokiems kaip Dainų šventė ir pan.

Mitas Nr. 9: Kai bus pastatytas nacionalinis stadionas, jis neturės nė kiek įtakos futbolo situacijos pagerėjimui Lietuvoje.

Savivaldybė tiki, kad turės. Nesukūrus reikalingos infrastruktūros, futbolo lygis ir negali augti. Čia kaip dalyvauti loterijoje nenusipirkus bilieto. Bus įrengtos bent 5 futbolo aikštelės treniruotėms, Nacionalinio stadiono priežiūra ir operavimu užsiims Koncesininkas, kuris bus tiesiogiai suinteresuotas futbolo populiarumo augimu Lietuvoje. O tai pirmiausiai gali pakeisti sėkmingas Lietuvos futbolo rinktinės žaidimas ir auganti konkurencija A lygoje.

Viso Daugiafunkcio komplekso pristatymas, kuris padės suprasti projekto detales:
http://bit.ly/DaugiafunkcioPristatymas

Kitas Tarybos posėdis vyks gruodžio 18 d., kviečiame stebėti tiesioginę jo transliaciją (nuorodą rasite www.vilnius.lt)

Parašykite komentarą