Vilniaus universitetas išlaiko lyderio pozicijas šalies aukštųjų mokyklų dalykiniame reitinge

Naujausiuose Lietuvos universitetų studijų krypčių reitinguose Vilniaus universitetas (VU) – vėl pirmas. Tarp visų Lietuvos universitetų ir jų siūlomų studijų krypčių VU pirmąją vietą užima 28 bakalauro ir 34 magistrantūros studijų kryptyse. Palyginti su ankstesnių metų duomenimis, šiemet VU reitingų lentelėse šoktelėjo ir rezultatus pagerino chemijos, finansų ir ekonomikos bakalauro studijų, socialinio darbo ir visuomenės sveikatos magistrantūros studijų kryptyse.

Pirmoje vietoje, 2019 m. dalykinio reitingo duomenimis, yra genetikos, biologijos, molekulinės biologijos, biofizikos ir biochemijos, mikrobiologijos, matematikos, taikomosios matematikos, statistikos, fizikos, chemijos, gamtinės geografijos, programų sistemos, teisės, politikos mokslų, psichologijos, sociologijos, socialinio darbo, komunikacijos, žurnalistikos, finansų, ekonomikos, pedagogikos, filosofijos, istorijos, archeologijos, regiono studijų, lingvistikos, filologijos, vertimo bakalauro studijų kryptys.

Magistrantūros studijose VU geriausias genetikos, biologijos, molekulinės biologijos, biofizikos ir biochemijos, mikrobiologijos, visuomenės sveikatos, reabilitacijos, medicinos technologijų, matematikos, taikomosios matematikos, statistikos, fizikos, chemijos, gamtinės geografijos, informatikos, programų sistemų, informacijos sistemų, politikos mokslų, psichologijos, sociologijos, socialinio darbo, komunikacijos, žurnalistikos, edukologijos, ekonomikos, finansų, rinkodaros, filosofijos, istorijos, archeologijos, regiono studijų, paveldo studijų, lingvistikos, filologijos ir vertimų kryptyse.

Nacionaliniuose dalykiniuose aukštųjų mokyklų reitinguose VU pirmąją poziciją ne vienerius metus išlaiko 25 bakalauro ir 32 magistrantūros studijų srityse. Be to, VU vienintelis vykdo mikrobiologijos, geologijos, žurnalistikos ir kultūros studijų bakalauro programas ir genetikos, mikrobiologijos, archeologijos magistrantūros studijas.

Universitetų pozicija reitinge nustatoma pagal tokius rodiklius kaip mokytis priimtų pirmakursių stojimo balų vidurkis, studijuoti priimtų abiturientų su itin gerais rezultatais (nuo 86 ir daugiau brandos egzamino balų) skaičius, darbdavių nuomonė apie alumnus ir kt. Stojančiųjų vidurkio rodiklis VU yra vienas aukščiausių, lyginant su kitais universitetais.

Pagal šiuos kriterijus universitetams skiriami taškai, o aukščiausią įvertinimą – 100 taškų – VU surinko fizikos, chemijos, filosofijos, regiono studijų ir istorijos bakalauro studijų kryptyse. 100 balų įvertinimu šios pakopos studijų programose, be VU, pasidžiaugti gali tik vienas universitetas ir tik vienoje studijų programoje. Itin gerai įvertintos filologijos pagal kalbą, teisės, komunikacijos, taikomosios matematikos ir molekulinės biologijos, biofizikos ir biochemijos studijų kryptys, surinkusios daugiau nei 98 balus.

Reitinguojant magistrantūros studijas buvo atsižvelgiama į darbdavių nuomonę ir moksliškumo rodiklius. Vertinant magistrų parengimą, buvo skaičiuojama, kaip įsidarbino kiekvienos aukštosios mokyklos, kiekvienos magistrantūros studijų krypties absolventai ir kokius atlyginimus jie gauna.

Šiemet į magistrantūros studijų vertinimo rodiklius nebuvo įtrauktas mokslinių publikacijų skaičius.

Nacionalinis aukštųjų mokyklų reitingas skelbiamas kiekvienais metais, o nuo 2013 m. du kartus per metus – nuo tada atskiru reitingu buvo pradėtos vertinti ir šalies aukštųjų mokyklų studijų kryptys.

Parašykite komentarą