Pusiau požeminiuose konteineriuose – inovatyvus sprendimas: tvarka keisis iš esmės

Jonavoje kasdien atliekų surinkimo aikštelėse galima pamatyti kelis žmones. Jų darbas – pastatyti specialius daviklius į kiekvieną pusiau požeminį konteinerį, kurie atliekas tvarkančios įmonės darbuotojams praneš, kada reikia konteinerį ištuštinti.

„Programa pati rodys, kiek yra užpildytas konteineris. Ir kada bus optimaliai užpildytas, apie 80 proc., bus suplanuotas maršrutas, jei nebus užpildytas, konteineris nebus keliamas. Jei konteineriai išmėtyti po miestą, tai parodus, gal prie vienos aikštelės visai nereikės privažiuoti, programa parinks“, – sako bendrovės „Jonavos paslaugos“ direktorius Edmundas Mulokas.

Šiuo metu Jonavoje yra 66 atliekų surinkimo aikštelės, jose stovi tiek mišrių atliekų, tiek ir rūšiavimui skirti – stiklo, plastiko, popieriaus – konteineriai. Tad iš viso bendrovė „Jonavos paslaugos“ aptarnauja 370 konteinerių.

„Dabar jau sustatyta 240 daviklių ir likusius šiais metais ar sausio pirmomis dienomis baigs statyti, po to dar reiks suformuoti daviklių istoriją, kad patys galėtų planuoti, per kiek laiko užsipildo tam tikri konteineriai“, – teigė jis. Pasak vadovo, pagal dinaminį programavimą įmonė dirbti galės pilnu tempu jau kovo ar balandžio mėnesį.

„Galime džiaugtis, kad inovacijos neaplenkia ir atliekų sektoriaus ir viena iš tokių inovacijų, tai pakuočių atliekų konteinerių užpildymo lygio davikliai. Jų įdiegimas ne tik optimizuoja ir sumažina surinkimo kaštus, bet ir leidžia pačiai atliekų tvarkymo įmonei būti socialiai atsakingai aplinkosauginiu aspektu“, – sako Pakuočių tvarkymo organizacijos viešinimo ir marketingo specialistė Eglė Razbadauskaitė.

Pakuočių atliekų surinkimas iš rūšiavimo konteinerių finansuojamas gamintojų ir importuotojų lėšomis, tad organizacijai atstovaujančiai gamintojus ir importuotojus, svarbu, kad lėšos būtų naudojamos racionaliai.

Parašykite komentarą