Seimo Pirmininkui Viktorui Pranckiečiui įteiktas Nepriklausomybės gynėjo ženklas

Seimo Pirmininkas Viktoras Pranckietis dalyvavo tradiciškai sausio 13-osios išvakarėse Seime vykstančiame Laisvės gynėjų susitikime, kuriame pasveikino susitikimo dalyvius, Laisvės gynėjus ir pirmuosius nepriklausomos Lietuvos karius-savanorius. Renginio dalyviai ar jų artimieji budėjo prie Seimo ir kitų pilietinei visuomenei ir Lietuvos valstybingumui svarbių vietų 1991 m. sausio įvykių metu.

„Tuomet Jūs buvote pabūklų ir kalašnikovų taikiklyje. Dėkoju už tai, kad buvote drauge ir kad esate čia ir dabar šiandien. Liudykite savo patirtį Lietuvos valstybės labui. Aš liudiju savo prisiminimus iš Kauno, Sitkūnų ir Juragių. Tačiau šios priesaikos tarti tuomet man neteko – aš, Viktoras Pranckietis, jums liudijant, prisiekiu negailėdamas savo jėgų ir gyvybės, ginti Lietuvos valstybę ir jos nepriklausomybę. Priimkite mano priesaiką bent šiandien ir tepadeda mums Dievas“, – sveikinimo kalboje 1991 m. sausio 11 d. prisiekusių pirmųjų nepriklausomos Lietuvos karių-savanorių priesaiką citavo parlamento vadovas.

Po Seimo Pirmininko kalbos Nepriklausomybės gynėjų sąjungos atstovai Seimo Pirmininkui įteikė Nepriklausomybės gynėjo ženklą, suteikiantį jam Nepriklausomybės gynėjo statusą.

Nepriklausomybės gynėjais pripažįstami asmenys nuo 1990 m. kovo 11 d. iki 1991 m. rugpjūčio 21 d. dirbę organizuotose gynybos struktūrose bei organizuotoms struktūroms nepriklausę asmenys, gynę svarbius valstybinius objektus sovietų kariuomenės puolimo metu, jei tai dokumentais įrodoma, taip pat valstybės nustatyta tvarka pripažintus karius savanorius ir laisvės kovų dalyvius.

1991 m. sausį Viktoras Pranckietis budėjo prie Lietuvos televizijos studijos Kaune, vėliau prie Sitkūnų radijo stoties ir Juragių televizijos retransliacijos stoties Kauno rajone.

Parašykite komentarą