Gargždų parko renesansas: prasideda lauktos permainos

Gamtiniu požiūriu gražiausios ir lankomiausios miesto vietos – Gargždų parko, kuriame organizuojamos šventės ir miesto gimtadieniai, laukia permainos. Šią savaitę gyventojams dar kartą pristatytas pirmasis parke vyksiančių darbų etapas – jame augančių želdynų pertvarkymas, ruošiant erdves būsimai infrastruktūrai.

Parko medžiams trūksta erdvės

Medžių būklę parke vertinęs miškininkas Vytautas Bardauskas sako pirmiausiai ieškojęs žmogaus gyvybei pavojų keliančių ir sergančių medžių.

„Iš pirmo žvilgsnio kai kurie sužymėti medžiai atrodo sveiki, tačiau patikrinus juos specialiais prietaisais, radome nemažai tuščiavidurių, išpuvusių želdinių. Medis gali sverti ir kelias tonas, tad įsivaizduokite, kokį pavojų jis kelia. Tik laiko klausimas, kada gali atsitikti nelaimė“, – neslepia V. Bardauskas.

Miškininkas teigia, kad dalies medžių teks atsisakyti, nes jie pasodinti virš komunikacijų, pavyzdžiui, elektros tinklų, kitų šaknys ardo takus. Be to, vietomis juos reiks retinti, nes dabar suaugę guotai primena lentoms auginamus medžius, t. y. jie auga tiek tankiai, kad užgožia vienas kitą. Tuo pačiu saulės negauna ir parko paklotė, vietomis neauga jokia žolė, kiti augalai. 

„Mieste gamtinė aplinka turi būti valdoma. Parkas nėra miškas, kuriame medžiai auga chaotiškai. Jis turi būti pritaikytas  žmogui, todėl tikslingai prižiūrimas ir formuojamas“, – sako miškininkas.

Bus veisiami nauji želdiniai

Tvarkant parką, siekiama, kad jis išlaikytų istorinę atmintį, memorialinę erdvę. Tačiau norima jį papildyti ir keliomis naujovėmis. Tam buvo pasitelkti kraštovaizdžio architektai.  

„Netoli Minijos upės vingio bus įveistas vyšnių sodas. Nuo pavasarinių potvynių nešmenų kaip barjeras jį saugos juodalksnių giraitės, kurios grupelėmis išsidėstys palei upės pakrantę iki pat žemutinės parko terasos. Čia žydinti narcizų pieva pasipildys saulutėmis. Parke sužydės ir neužmirštuolės. Šios miškinės gėlės bus sodinamos ties II pasaulinio karo Sovietų Sąjungos, ties galimomis laisvės kovų dalyvių laidojimo vietomis ir kitais paminklais“, – sako kraštovaizdžio architektė J. Usanova.

Parkas bus tvarkomas etapais

Parko tvarkymo gyventojai laukė jau seniai. Beveik prieš dešimtmetį Gargždų miesto bendruomenės iniciatyva buvo parengta jo vystymo galimybių studija. Pagal ją ir buvo rengiamas parko tvarkymo projektas.

Paskutinį kartą parkas tvarkytas prieš daugiau kaip pusę amžiaus. Jo būklė šiuo metu nėra gera: takai ištrupėję, parkas sulaukėjęs. Todėl pirmuoju etapu ir bus pertvarkomi želdynai – šalinami seni ir pavojų keliantys medžiai, atliekami formuojamieji kraštovaizdžio valymai. Minijos pakrantėse ir šlaito žemutinėse dalyse bus išnaikinti savaime suaugę krūmynai, kurie užstoja vaizdus į Minijos upę ir Kalniškės piliakalnį.

Darbai truks kelerius metus

Pirmasis parko tvarkymo projekto etapas kainuos apie 330 tūkstančių eurų. Dalis želdynų tvarkymo darbų bus finansuojama iš ES struktūrinių fondų priemonės „Kraštovaizdžio apsauga“.

Šiemet bus perkamas ir tolesnių darbų projektas. Parkas per ateinančius keletą metų sulauks daugiau investicijų – jo sutvarkymui kituose etapuose numatyta skirti dar 800 tūkst. eurų.

Miesto parke reikia nutiesti naujus takus, sutvirtinti šlaitus, įrengti regyklas į Minijos upę ir piliakalnį, sutvarkyti parko apšvietimo sistemą, atnaujinti ir pagerinti vaikų žaidimo aikštelę.

Dėl visų darbų bus tariamasi su miesto bendruomene, atsižvelgiant į jų siūlymus, kuriuos pokyčius būtina laikyti prioritetiniais.

Klaipėdos rajono savivaldybės informacija

Parašykite komentarą