Vilniaus šilumos tinklai viešuosius pirkimus vykdys naudodami STT rekomendacijas

Nuo šių metų sausio mėnesio pradžios, Vilniaus šilumos tinkluose (VŠT) įsigaliojo naujoji  bendrovės pirkimų tvarka, leisianti užtikrinti efektyvesnį pirkimų procesą bei operatyviai reaguoti į potencialiai korupcines apraiškas.

Naujoji pirkimų tvarka įnešė nemažai naujovių: pirkimų procese atsirado šiuolaikiški pirkimų organizavimo, priežiūros, terminų laikymosi ir net valdomų sutarčių priežiūros mechanizmai. Ypatingas dėmesys skiriamas vykdomų sutarčių monitoringui-stebėsenai, gyvoms deryboms dėl kainos ir techninių specifikacijų bei rinkos konsultacijoms su tiekėjais ir rangovais.

Taikydami šiuos inovatyvius sprendimus, Vilniaus šilumos tinklai tampa viena iš lyderiaujančių įmonių Lietuvos viešųjų pirkimų sferoje.

Svarų indėlį įmonei reikalingiems pokyčiams įgyvendinti įnešė ir iš rinkos profesionalų atrinkta bei atnaujinta VŠT vadovų komanda. Viena iš jų – 2019 metų rugsėjo mėnesį prie įmonės prisijungusi, ilgametę viešųjų pirkimų patirtį turinti profesionalė Audronė Raščiauskaitė-Jablonskė.

Naujoji VŠT Pirkimų skyriaus vadovė buvo viena iš naujosios pirkimų tvarkos architekčių Vilniaus šilumos tinkluose. Jos teigimu, kuriant pirkimo procesą buvo siekiama pritaikyti naujausias ir geriausias praktikas, todėl buvo konsultuojamasi ir su kitais įmonės padaliniais bei analizuojama visa įmonės turima informacija.

„Visą ilgametę skirtingų viešųjų sektorių patirtį stengėmės perkelti į naująjį pirkimų procesą.  Manome, kad sisteminga analizė ir skaidrių procesų sudėliojimas buvo vertingas ir su apčiuopiama nauda, nes jau šiuo metu daug ką perkame gerokai pigiau ir sparčiau nei anksčiau“, – teigia VŠT Pirkimų skyriaus vadovė Audronė Raščiauskaitė-Jablonskė.

Skaidrūs procesai – neatsiejama pirkimų procesų dalis. Kuriant naująjį procesą buvo analizuojamos Specialiųjų tyrimų tarnybos rekomendacijos, kaip suvaldyti korupcijos rizikas viešuosiuose pirkimuose. Visos be išimties STT rekomendacijos buvo perkeltos į naująjį procesą.

Naujame pirkimų procese taip pat buvo aiškiai apibrėžti rizikingų pirkimų kriterijai ir nustatytos taisyklės, kada ir kokiomis aplinkybėms apie pirkimo eigą yra informuojamas Rizikų valdymo skyrius.

„Džiaugiamės, jog pirkimų sistemoje  pavyko įdiegti visas skaidrumo priemones, nustatyti aiškias procedūras ir kriterijus, kuomet į pirkimų procesą automatiškai įsijungia mūsų padalinys“, – teigia VŠT Rizikų valdymo skyriaus vadovas Aurimas Kudūkis.

Naujosios pirkimų sistemos  iniciatorius VŠT generalinis direktorius Gerimantas Bakanas teigia, jog naujoji pirkimų sistema privers laikytis taisyklių ne tik Vilniaus šilumos tinklų darbuotojus, bet ir rangovus, kurie buvo įpratę gyventi be įsipareigojimų laikymosi.

 „Sukūrėme naujas žaidimo taisykles ir nuo šiol visi turės jų laikytis, tai be išimties taikoma ir rangovams. Siekiame parodyti, kad ir viešasis sektorius gali atlikti pirkimus efektyviai ir skaidriai, o Vilniaus šilumos tinklai turi potencialo  tapti kompetencijų centru šioje srityje. Savo ruožtu esame pasiruošę ne tik diegti geriausias praktikas mūsų įmonėje, bet ir dalintis jomis su kitais subjektais“, – teigia VŠT generalinis direktorius Gerimantas Bakanas.

Parašykite komentarą