Seimo narių Mykolo Majausko ir Vytauto Kernagio pranešimas: „Vyriausybė, pritardama aromatizuotų elektroninių cigarečių ribojimui, rūpinasi verslo interesais“

Vyriausybė šiandien pritarė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių (TS-LKD) demokratų frakcijos narių Mykolo Majausko ir Vytauto Kernagio iniciatyvai griežtinti elektroninių cigarečių prieinamumą ir licencijuoti tokių cigarečių ir jų pildyklių gamybą bei prekybą. Tačiau ketina tokį draudimą įgyvendinti ne nuo liepos 1 d., kaip siūlė parlamentarai, bet nuo 2022 metų, kadangi verslui reikia išparduoti atsargas. Anot parlamentarų, toks pasiūlymas yra socialiai nejautrus ir orientuotas į verslo, bet ne į Lietuvos gyventojų, labiausia jaunimo, sveikatos interesus.

„Vyriausybės siūlymas iškelti verslo interesus aukščiau paauglių sveikatos – nesuvokiamas. Nors žengiamas vienas žingsnis neva rūpinantis mūsų visų vaikais, tačiau kartu tiesiama pagalbos ranka verslininkams, leidžiant jiems išparduoti turimą produkciją“, – pažymėjo M. Majauskas.

Seimo nariai pabrėžė, kad nors aromatizuotų skysčių draudimas yra svarbi priemonė, tačiau to nepakankama norint reikšmingai sumažinti nikotino produktų vartojimą tarp nepilnamečių. Griežtesnis reguliavimas, nuolatinis tėvų ir vaikų švietimas apie nikotino daromą žalą yra būtinos priemonės.

„Kitas žingsnis – elektroninių cigarečių ir jų priedų licencijavimas, kuris bus analogiškas įprastų cigarečių licencijavimui – nebus leidžiama reklama, nebus galima rodyti kainos ir taip toliau. Taip pat pardavėjams nebus galima išvengti atsakomybės už nuotolinį produkcijos pardavinėjimą – prekybą internetu, kuomet nepilnamečiams suteikiama galimybė įsigyti minėtus produktus“, – pridūrė V. Kernagis.

Vaikų gyvensenos ir sveikatos tyrimas rodo, kad 2014 metais net 24 proc. 5–9 klasių mokiniai rūkė elektronines cigaretes, o 2018 metais jas rūkė net 38.5 proc. Tuo tarpu Europos pulmonologų nuomone, rūkant elektronines cigaretes, nikotino dozė gaunama gerokai didesnė nei renkantis įprastas cigaretes.

Lietuva ne vienintelė susiduria su šia problema – įstatymas draudžiantis aromatizuotų garinamojo tabako skonius prieš kelis mėnesius įsigaliojo Estijoje, kurios sprendimą palaimino ir Europos Sąjunga, priimdama jų notifikavimą. Suomijoje toks pats draudimas galioja jau nuo 2016 metų. Panašaus sprendimo praeitą savaitę ėmėsi ir JAV, kur buvo užregistruotos 6 mirtys, siejamos su garinamojo tabako produktais.

Primename, kad dar 2019 m. rugsėjo 24 d. Seimas 72 balsais „už“ pritarė TS-LKD frakcijos narių M. Majausko ir V. Kernagio inicijuotam aromatizuotų elektroninių cigarečių draudimui.

 

Parašykite komentarą