Kuriant bendradarbiavimo tinklus tarp mokslininkų svarbi pagarba ir nebijojimas klausti

„Nuoširdus susidomėjimas kitais mokslininkais yra svarbiausias dalykas kuriant bendradarbiavimo tinklą mokslo srityje“, – tokį Heidelbergo universiteto (Vokietija) molekulinės medicinos profesoriaus Matthiaso Hentze’s patarimą išgirdo jaunieji mokslininkai, susirinkę į pirmąjį tarptautinės konferencijos „The COINS 2020“ renginį – ekspertų diskusiją apie tinklų kūrimą moksle. Kartu su prof. M. Hentze apie tai diskutavo Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro neuromokslininkė dr. Urtė Neniškytė ir biochemikas Rapolas Žilionis.

Kaip kuriamas pažinčių tinklas?

Visi diskusijos dalyviai sutiko, kad plečiant bendradarbiavimo tinklą svarbu nuoširdžiai domėtis kitų mokslininkų darbais ir veiklomis. Nesvarbu, ar rašote laišką, ar kalbatės konferencijoje arba diskusijoje – svarbu išlikti mandagiam ir draugiškam. Rašant laišką būtina žinoti, kodėl ir kokiu tikslu kreipiesi būtent į tą mokslininką. M. Hentze pabrėžė žmogiškos pagarbos svarbą kuriant glaudų bendradarbiavimą.

Svarbiu diskusijos aspektu tapo būdai, kuriais tyrėjai bando plėsti mokslinių pažinčių tinklą. R. Žilionis pažymėjo, kad jis su įvairiais mokslininkais kontaktus užmezgė per bendrus projektus ir darbus. Dr. U. Neniškytė papasakojo, kad jai dažnai tenka prieiti prie mokslininkų ir su jais kalbėtis mokslinių konferencijų, įvairių renginių metu, kadangi to reikalauja jos tyrimų sritis. Prof. M. Hentze siūlė nebijoti klausti ir bendrauti su mokslininkais akis į akį. 

Patarimai ieškant praktikos

Diskusijos dalyviai davė patarimų, kaip ieškoti ir gauti praktikos vietą mokslo srityje. Prof. M. Hentze įsitikinęs, kad svarbu aiškiai nurodyti, kodėl nori atlikti praktiką būtent pasirinktoje vietoje, ką norėtum daryti praktikos metu ir kodėl. Taip pat svarbu save nei pervertinti, nei nuvertinti, pažvelgti į viską kaip galima objektyviau. Dr. U. Neniškytė pabrėžė, kad komunikacija tarp jaunojo mokslininko ir mokslininko darbdavio yra svarbi net ir tada, kai negauni darbo ar praktikos, nes taip irgi kuriamas pažinčių tinklas.

„Pažinčių tinklo kūrimas yra reikalingas tam, kad surastum žmones, kurie myli mokslą taip pat, kaip ir tu“, – diskusiją apibendrino neuromokslininkė U. Neniškytė.

„The COINS 2020“ atidarymo diskusiją moderavo žurnalistė Giedrė Petkevičė.

Konferencija tęsis iki vasario 27 d. Joje galima pasiklausyti lektorių paskaitų, vyks ir įmonių mugė, visuomenės įtraukimo bei moksleivių programos.

Daugiau informacijos apie renginį

Parašykite komentarą