Iš užsienio grįžtantys profesionalai lyderiauja įgyvendinant pokyčius valstybėje

Šiandien programos ,,Kurk Lietuvai“ dalyviai Vyriausybės kanceliarijoje pristatė 12 skirtingų pastaruosius šešis mėnesius vykdytų projektų, kurių rezultatai dar kartą patvirtino, kad šalyje yra ambicingų, užsidegusių veikti valstybės labui, įvairių sričių ekspertų.

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis teigė, kad „labai svarbu, jog tarptautinę patirtį įgiję profesionalai grįžta į Lietuvą ir imasi lyderystės spręsdami valstybei itin opius iššūkius“.

Premjeras pasidžiaugė, kad net tokius sudėtingus klausimus kaip kibernetinio saugumo iššūkiai smulkiam ir vidutiniam verslui, nacionalinės švietimo agentūros veiklos gairės, lygių galimybių užtikrinimas ar aplinkosauginis švietimas gali rezultatyviai spręsti „Kurk Lietuvai“ projektų vadovai.

Premjero teigimu, Vyriausybė ir toliau turi demonstruoti lyderystę rezultatyviai pritraukiant talentus į Lietuvą ir su jų pagalba gerinti sąlygas Lietuvos gyventojams, stiprinti šalies konkurencingumą.

Programos „Kurk Lietuvai“ vykdytų veiklų įvairovės spektras – platus, jis atskleidžia, kad imtasi spręsti ne vieną opią šalies problemą. Krašto apsaugos ministerijoje vykdant projektą buvo parengtas įrankių rinkinys smulkiam ir vidutiniam verslui, padėsiantis apsisaugoti nuo kibernetinių atakų. Lygių galimybių kontrolieriaus tarnyboje sukurta lygių galimybių organizacijoje pasimatavimo liniuotė, kuri padės tiek viešojo, tiek ir privataus ar nevyriausybinio sektoriaus įmonėms įvertinti situaciją savo organizacijose. Dirbant su Vyriausybės kanceliarija ir Valstybine mokesčių inspekcija, parengti labai detalūs siūlymai, padėsiantys verslui ir individualiai dirbantiems asmenims paprasčiau teikti informaciją per iMAS sistemą, taip prisidedant prie šešėlinės ekonomikos mažinimo. Sukurtas religinio turizmo produktas ateityje šalies biudžetą galėtų papildyti keliomis dešimtimis milijonų eurų. Gamtos mokyklų veiklos koncepcijos padės gerinti šalies gyventojų sąmoningumą aplinkosauginio švietimo srityje. Lietuvai siekiant pirmauti technologijų srityje, didelis bus ir Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje dirbusių dalyvių, kurie sukūrė Digital Lithuania academy platformą, indėlis. Platformos padės tobulinti viešojo sektoriaus darbuotojų skaitmeninius įgūdžius.

 „Kurk Lietuvai“ – tai programa, suburianti tarptautinės patirties turinčius profesionalus, norinčius prisidėti prie modernios valstybės ateities kūrimo. Remdamiesi profesinėmis bei užsienyje įgytomis žiniomis, atrinkti dalyviai pokyčių projektus įgyvendina daugiau nei pusšimtyje nacionalinio ir regioninio lygmens viešojo sektoriaus institucijų. Taip sprendžiamos aktualiausios valstybės problemos. Nuo 2012 m. 185 tarptautinę patirtį turintys profesionalai grįžo į Lietuvą ir įgyvendino 222 skirtingus projektus. Daugiau nei 80 procentų grįžusiųjų po programos lieka dirbti ir kurti Lietuvoje, o daugiau nei trečdalis renkasi dirbti viešajame sektoriuje. VšĮ „Investuok Lietuvoje“ koordinuojama programa „Kurk Lietuvai“ net dviejose Jungtinių Tautų ataskaitose įvertinta kaip pavyzdinė iniciatyva, įgalinanti šalies diasporą veikti šalies labui. Programos vertės pripažinimas ne tik nacionaliniu, bet ir tarptautiniu mastu leidžia suvokti, kad šalies konkurencingumas, viešojo sektoriaus darbo efektyvumas ir veiklumas šiuo metu yra didinamas.

Programos vadovė Agila Barzdienė renginio metu teigė, kad „Lietuvai reikia dar daugiau užsidegusių veikti žmonių, kurie nori prisidėti kuriant ir puoselėjant šalies gerovę“. Ji paragino ne tik susipažinti su dalyvių pasiektais rezultatais, bet ir pakviesti pažįstamus, artimuosius ar draugus dalyvauti programoje. „Kurk Lietuvai“ nuo kovo 9 d. skelbia 2020 m. dalyvių atrankas. Informaciją apie atrankas galima rasti adresu: kurklt.lt/atranka. Kandidatų paraiškų laukiama iki balandžio 12 d. Programos organizatoriai ragina registruotis ir kurti geresnę Lietuvą ne tik sau, bet ir ateities kartoms.

Parašykite komentarą