Dvylikai kūrėjų įteiktos Vyriausybės kultūros ir meno premijos

Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis dvylikai Lietuvos kultūrai ir menui nusipelniusių kūrėjų įteikė Vyriausybės kultūros ir meno premijas. Laureatus pasveikino kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

„Pasitinkant atkurtos valstybės 30-metį, norisi pasidžiaugti tuo, kas pasiekta. Viena didžiausių dovanų yra ta, kad savo tikrovę galime kurti patys. Realizuoti savo talentus, kūrybinius pradus, profesionalumą galime taip, kaip geriausiai tai suvokiame. Vyriausybės kultūros ir meno premijos pagal nuostatus skiriamos už svarų indėlį į kultūrą ir meną bei ypatingus šios srities nuopelnus. Papildyčiau, kad tai kartu ir kultūrinio veiksmo premijos stiprinant mūsų valstybę ir visuomenę. Dėkoju už energiją, sudėtą į jūsų kūrybą, sveikinu su artėjančia Kovo 11-ąja ir linkiu, kad gavus šią premiją visos mūzos jums būtų dar palankesnės“, – sakė M. Kvietkauskas.

Vyriausybės kultūros ir meno premijos paskirtos meno istorikei, parodų kuratorei Rasai Antanavičiūtei, grafikui, kaligrafui Albertui Gurskui, dailininkei Severijai Inčirauskaitei-Kriaunevičienei, baleto artistui Vytautui Kudžmai, aktorei, režisierei Birutei Marcinkevičiūtei (Mar), rašytojui Jaroslavui Melnikui, kino operatoriui Algimantui Mikutėnui, choreografei, šiuolaikinio šokio atlikėjai Airai Naginevičiūtei-Adomaitienei, tapytojai Audronei Petrašiūnaitei, altininkui Petrui Radzevičiui, kompozitorei Žibuoklei Rosaschi (Martinaitytei) ir menininkei Laisvydei Šalčiūtei.

Vyriausybės kultūros ir meno premijos skirtos remiantis Vyriausybės kultūros ir meno premijų komisijos sprendimu ir Kultūros ministerijos teikimu. Komisija iš visuomenės pasiūlytų 40-ies muzikos, teatro, dailės, literatūros, kitų kultūros ir meno sričių atstovų atrinko 12 kandidatų gauti premijas.

Vyriausybės kultūros ir meno premijų komisijai vadovauja poetas, publicistas dr. Liutauras Degėsys. Komisiją sudaro violončelininkas Mindaugas Bačkus, architektė Gražina Janulytė-Bernotienė,  teatro ir kino kritikas Vaidotas Jauniškis, Ministro Pirmininko patarėja švietimo, mokslo ir kultūros klausimais Unė Kaunaitė, fotomenininkas Alvydas Lukys, aktorė Dalia Michelevičiūtė, menotyrininkas Ernestas Parulskis, kino kritikė Rasa Paukštytė, menotyrininkas dr. Helmutas Šabasevičius, etnologė dr. Daiva Vaitkevičienė, kultūros viceministrė dr. Gintautė Žemaitytė.

Kasmet skiriama ne daugiau kaip 12 Vyriausybės kultūros ir meno premijų. Premijos skiriamos Lietuvos, taip pat pasaulio lietuvių kultūros ir meno kūrėjams ir veikėjams už svarų indėlį į kultūrą ir meną bei ypatingus šios srities nuopelnus. Vyriausybės kultūros ir meno premijos skiriamos nuo 1997 metų. Nuo 2008 m. premijos dydis siekia 340 bazinių socialinių išmokų dydžių. Premijos gali būti skiriamos pavieniams pretendentams arba pretendentų kolektyvui. Premija, skiriama kolektyvui, paskirstoma po lygiai kiekvienam jo nariui.

Parašykite komentarą