El. priemonėmis pasirašomų dokumentų padaugėjo du kartus

Praėjusią savaitę, pirmąją, kai šalis gyveno paskelbus karantiną, el. priemonėmis pasirašomų dokumentų padaugėjo daugiau kaip 2 kartus. Taip pat augo ir fizinių, ir juridinių asmenų skaičius, kurie naudojo el. autentifikavimo patvirtinimo priemones jungtis prie savo banko ir kitų įstaigų paskyrų ar nuotoliniu būdu atnaujino el. autentifikavimo įrankius.

Lietuvoje populiariausia asmens autentifikavimo internete priemonė yra „Smart-ID“ – ją naudoja daugiau kaip 1,2 mln. šalies gyventojų. Su ja nemokamai galima jungtis ne tik prie savo paskyrų bankų ir kitų įmonių bei organizacijų portaluose, bet ir pasirašyti dokumentus, kurie prilygsta pasirašytiems ranka. Pastarąja funkcija karantino metu gerokai dažniau naudojasi įmonių atstovai.

„Su nemokama programėle „Smart-ID“ Lietuvos ir kitų Baltijos šalių – Latvijos ir Estijos – gyventojai praėjusią savaitę kiekvieną dieną vidutiniškai atlikdavo po 2 mln. operacijų. Tradiciškai dažniausiai ji buvo naudojama jungiantis prie savo asmeninių banko ir kitų finansinių institucijų el. paskyrų, o taip pat bendrovių portalų, kurios teikia įvairias paslaugas, pvz., elektros, dujų tiekėjų tinklapių“, – pasakoja Viktoras Kamarevcevas, autentifikavimo įrankį internete „Smart-ID“ sukūrusios bendrovės „SK ID Solutions“ vadovas Lietuvoje.

El. pasirašymo ir asmens autentifikavimo technologijų bendrovė „Dokobit“ karantino metu taip pat skatina gyventojus laikytis visuotinių rekomendacijų ir nesilankyti viešose vietose, vengti bet kokio fizinio kontakto ir verslo dokumentus, esant poreikiui, nemokamai pasirašyti nuotoliniu būdu naudojantis el. priemonėmis.

„Praėjusią savaitę el. būdu pasirašytų dokumentų skaičius išaugo daugiau kaip 2 kartus – tai rodo, kad verslas supranta karantino prasmę ir jo laikosi, nes keičiasi dokumentais internete, o ne popieriuje. Nuotoliniu būdu kvalifikuotu el. parašu mūsų portale pasirašytas dokumentas turi tokią pat juridinę galią kaip pasirašytas ranka, tokio dokumento suklastoti nėra galimybės, – akcentuoja Gintas Balčiūnas, „Dokobit“ vadovas. – Tiesa, dokumentus „Dokobit“ portale galima pasirašyti ne tik naudojant „Smart-ID“, bet ir kitas elektronines atpažinties priemones: mobilųjį parašą, asmens tapatybės kortelę ar kriptografinę USB laikmeną.“
V. Kamarevcevas taip pat primena, kad vasarį pradėta naudoti novatoriška technologija –automatinis biometrinis asmens tapatybės patvirtinimas, su kuriuo nuotoliniu būdu, neinant į bankų skyrius, galima susikurti naują „Smart-ID“ paskyrą, kai pakeičiamas išmanusis įrenginys, baigiantis ar pasibaigus paskyros galiojimui, atnaujinti „Smart-ID Basic“ paskyrą į kvalifikuotą „Smart-ID“, su kuria galima ne tik jungtis prie savo banko paskyros, bet naudotis visomis el. paslaugomis.

„Dėl saugumo reikalavimų vartotojo „Smart-ID“ paskyra galioja trejus metus, o po to ją privaloma atnaujinti. Todėl nuo vasario kas mėnesį apie 15–18 tūkst. „Smart-ID“ paskyrų turėtojų Lietuvoje, kurie šį sprendimą įsidiegė prieš trejus metus, gali jį patogiai per kelias minutes nuotoliniu būdu atnaujinti pasinaudodami automatiniu biometriniu tapatybės nustatymu ir sekdami nurodymus savo programėlėje mobiliajame įrenginyje. Per pirmąjį mėnesį nauju funkcionalumu jau pasinaudojo daugiau kaip 20 tūkst. programėlės naudotojų“, – teigia V. Kamarevcevas.

Papildoma informacija:
Viktoras Kamarevcevas, „SK ID Solutions“ vadovas Lietuvoje, +370 617 81304, Viktoras.Kamarevcevas@skidsolutions.eu

Parašykite komentarą