Seimo nario Justo Džiugelio pranešimas: „Socialinių darbuotojų, kaip ir medikų, apsauga taps prioritetu“

2020 m. balandžio 1 d. pranešimas žiniasklaidai

Nuo šiol namuose ligonius ir senjorus lankantiems socialiniams ir nevyriausybinių organizacijų darbuotojams apsaugos nuo COVID-19 priemonės turėtų būti teikiamos iš valstybės rezervo. Tai buvo pasiekta neeiliniame Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto (SRDK) posėdyje, kurį iniciavo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Justas Džiugelis, Monika Navickienė ir Paulė Kuzmickienė, įpareigojant Vyriausybės ekstremalių situacijų komisiją pasirūpinti šiuo klausimu. Neeilinio SRDK posėdžio iniciatyvą taip pat palaikė ir parlamentaras Jonas Varkalys.

Koronavirusui sparčiai plintant Lietuvoje buvo pamiršti kasdien su didelės rizikos grupėms priklausančiais asmenimis kontaktuojantys darbuotojai. Be jų indėlio tūkstančiai namuose izoliuotų neįgaliųjų ir senjorų liktų be maisto, kitos būtinosios pagalbos, negalėtų nuvykti į gyvybiškai svarbias procedūras, tokias kaip dializė ir pan. Deja, iki šiol šių žmonių apsauga valstybei nerūpėjo.

„Nepaisant karantino apribojimų, socialiniai ir nevyriausybinių organizacijų darbuotojai kasdien lanko dešimtis tūkstančių namuose izoliuotų senjorų, ligonių ir žmonių su negalia šeimų. Neturėdami apsaugos priemonių jie rizikuoja savo ir lankomų žmonių sveikata ir net gyvybe. Maža to, patys to nenorėdami jie gali tapti dar vieno didžiulio COVID-19 protrūkio Lietuvoje priežastimi. Privalome pasirūpinti prevencinėmis apsaugos priemonėmis, kad paskui netektų gailėtis, kaip tai nutiko su medikais. Džiaugiuosi, kad ši problema buvo išgirsta ir SRDK įpareigojo Vyriausybės ekstremalių situacijų komisiją pasirūpinti namuose ligonius lankančių darbuotojų apsauga nuo koronaviruso. Galų gale šio klausimo sprendimas taps prioritetu“, – teigia J. Džiugelis.

Parašykite komentarą