Seimo nario Roberto Šarknicko pranešimas: „Reikia kartą ir visam laikui atsisakyti apsispjaudymo“

2020 m. balandžio 6 d. pranešimas žiniasklaidai

 

Po pirmojo posėdžių antradienio Seimo posėdžių salėje buvo išties nejauku. Net tokiu valstybei sunkiu laiku, kai reikia rūpintis žmonių sveikata ir saugumu, žmonėms, stebintiems Seimo posėdį, teko tikrai raudonuoti. Suprantu, kad visi patiria įtampą, ko gero, dėl to yra pametamas protas, per kraštus liejasi pyktis, kerštas, purvini tekstai. Dabar nenoriu nieko skirstyti ir aiškinti, kuri pusė daugiau mažiau užsiėmė chaosu. Patys žmonės turbūt supranta ir atsirinks, kur yra tiesa, o kur – melas.

Kodėl Lietuvai turi būti lemta kęsti išrinktųjų kiršinimą? Peržiūrėjus trisdešimties metų valstybės gyvavimo laikotarpį, buvusių ir esamų politikų darbus Seime, nebereikėtų stebėtis. Ko gero, tai mūsų lietuviškas mentalitetas – kenkti kaimynui, tiksliau sakant, politikui-konkurentui.

Peržiūrėjus visas kadencijas iki šios, praktiškai be skandalų nebuvo nė vienos valdžios. Kerštas, vagystės, kelionės, nuvertimai, apkaltos, purvo pilstymai, galima vardinti dar ir dar, nesustojant. Kas mes esame? Ir kodėl, net sunkiu valstybei momentu, nesusiimam būti vieningi?

Sunku pasakyti, gal toks tautos charakteris, gal nemokame rinkti atstovų, neįsigiliname rinkdami juos Seimą, gal jau laikas gilintis ne tik į gebėjimus, bet ir į asmenybių charakterius? O gal mūsų tiesiog per daug? Turiu omenyje, kad per daug partijų mažoje valstybėje? Vienas buvęs politikas yra pasakęs, kad chaosas Seime bus tol, kol bus ne trys, keturios, o trisdešimt partijų. Yra tiesos.

Berods, praėjusiais metais keli valdančiosios daugumos Seimo nariai jau ketino įstatymo lygmeniu kelti klausimą dėl etikos atsakomybės už nepagarbą kitai nuomonei, už tyčinį kiršinimą, purvo pilstymą. Manau, kad laikas ištraukti šį projektą iš stalčiaus ir garsiai apie tai kalbėti.    

Garsus teatro pedagogas Konstantinas Stanislavskis yra pasakęs: „Reikia kartą ir visam laikui suprasti, kad nekultūringa žmonių akivaizdoje vartyti savo nešvarius baltinius, nes tai rodo ištvermės stoką, nepagarbą aplinkai, egoizmą, palaidumą, blogą įprotį.“ Reikia kartą ir visam laikui atsisakyti apsispjaudymo.

Norisi tikėti, kad antrasis antradienio posėdis, kuris vyks balandžio 7 d. Seime, bus padoresnis ir vieningesnis, nes laukia itin svarbūs valstybei įstatymų svarstymai ir priėmimai.

Parašykite komentarą