J. Olekas: „Komisija patikino, kad deklaruoti pasėlius ūkininkams leis iki liepos 15”

Pandeminės COVID-19 krizės metu Europos ūkininkai susiduria su skirtingais iššūkiais. Tam, kad galėtų gauti Europos Sąjungos (ES) tiesiogines išmokas, žemdirbiai turi deklaruoti savo pasėlius. Komisaras J. Wojciechowski asmeniškai patikino, kad deklaravimo terminus Lietuvai pratęs iki liepos 15 dienos, o Žemės ūkio ministro A. Palionio pasiūlymas – abejotinas, sako Europos Parlamento (EP) narys Juozas Olekas.

„Sulaukėme ūkininkų kreipimųsi iš skirtingų Lietuvos apskričių su prašymais padėti. Pandemijos metu pagalbos užpildyti šias elektronines deklaracijas reikia maždaug 80-85% ūkininkų. Taip pat, tam reikia ir papildomo laiko, COVID-19 sukelti iššūkiai užėmė nemažai laiko, siekiant apsiprasti su situacija”, – sako EP narys J. Olekas.

Europos valstybėse prasidėjus COVID-19 pandemijos karantinui, J. Olekas su kitais 23 EP nariais kreipėsi į Europos Komisiją, prašydami pratęsti pasėlių deklaravimo terminus Europos ūkininkams. 

„Prasidėjus karantinui skirtingose Europos šalyse iškart kreipėmės į Europos Komisiją. Prašėme, kad Komisija pratęstų deklaravimo terminą, atsižvelgiant į šalių – narių situacijas ir vyriausybių sprendimus dėl karantino. Vakar naktį mane pasiekė laiškas, kad, atsižvelgiant į prašymą, deklaravimo terminas šalims – narėms bus pratęstas iki birželio 15 d., o Estijai, Latvijai, Lietuvai ir Suomijai – iki liepos 15 dienos. Dabar privalu užtikrinti visą reikalingą pagalbą žemdirbiams ir padėti pildyti deklaracijas internetu”, – teigia EP narys Juozas Olekas.

Tiesa, EP narys sukritikavo Žemės ūkio ministro Andriaus Palionio pasiūlymą skatinti ūkininkus pereiti prie elektroninio deklaravimo, sudarant „mažesnę tikimybę papulti į patikrų sąrašą”.

„Tokiomis priemonėmis ūkininkų skatinti nereikia. Tai sukuria diskriminaciją tarp tų, kurie nori ir gali bei tarp tų, kurie neturi galimybių ar nenori. Jei dėl pasirinkimo deklaruoti ne elektroniniu būdu grėstų didesnė patikros galimybė, atsitiktinio tikrinimo metodas prarastų savo prasmę. Žemės ūkio ministerija turi užtikrinti visą reikalingą pagalbą, o svarbiausia – konsultavimą, ir to pakaks”, – teigia J. Olekas.

Europos Komisaras J. Wojciechowskis savo laiške Europos Parlamento nariams teigia, kad, esant poreikiui, šis deklaravimo terminas gali būti pratęstas dar 2 savaitėms.

Parašykite komentarą