Karantino darbo rinka: nori daugiau, prašo garantijų, renkasi atsargiai

Koronaviruso pandemija pakeitė ne tik kasdienį žmonių gyvenimą, bet ir Lietuvos darbo rinką. Užvertos maitinimo įstaigų, daugumos parduotuvių durys, uždaryti biurai ir gamyklos bei stojanti Europos ekonomika gausina bedarbių gretas. Nepaisant to, personalo ekspertai mato ir paradoksų – likusioje aktyvioje šalies darbo rinkoje kandidatų atlygio lūkesčiai augo, o bandyti persivilioti darbuotoją tapo lengviau nei bet kada.

Nuo karantino paskelbimo bendras nedarbo lygis šalyje per metus išaugo nuo 9,3 iki 10,3 proc., o laisvų darbo vietų sumažėjo daugiau nei perpus. Panašios tendencijos vyrauja ir darbuotojų paieškos rinkoje, nors ekspertai mato ir pozityvių ženklų.

Vietinės bendrovės kenčia nežinomybę, tarptautinės – samdo toliau

Vienos didžiausių šalyje personalo atrankos bendrovių „Alliance for Recruitment“ duomenimis, nuo kovo iki balandžio pradžios atvirų darbo skelbimų didžiausiuose šalies skelbimų portaluose sumažėjo daugiau nei trečdaliu (32%). Vis dėlto, bendrovės partneris Vytenis Šidlauskas atskleidžia, jog didžioji atrankas stabdančių bendrovių –lietuviškos, tiesiogiai priklausomos nuo mėnesio pajamų.

„Karantino pradžioje jausta nežinomybė ir nerimas peraugo į veiksmus – įmonės stabdo naujas atrankas ar net savo veiklą. Mūsų krepšelis dėl to taip pat susitraukė –apie penktadalis atvirų darbo vietų pozicijų buvo atidėta iki situacija taps aiškesnė. Tačiau tai negalioja didiesiems partneriams ir tarptautiniams centrams – jie  liko itin aktyvūs“, – teigia V. Šidlauskas.

Per pastaruosius keletą metų Lietuvoje savo šaknis įleido jau daugiau nei 70 užsienio kapitalo paslaugų centrų, kurių biurai ir veiklos išsidėstę per keletą šalių. Viena tokių – telekomunikacijų bendrovė „Telia“, kurios kompetencijų centras Vilniuje duris atvėrė 2017 m. ir prieš kelias savaites paskelbė apie planus iki 2023 m. papildomai įdarbinti dar 200 darbuotojų.

„Buvome bene pirmieji, kurie nuo pat pradžių aiškiai komunikavo apie tolimesnę plėtrą, todėl dabar jaučiame tikrai nemažą kandidatų antplūdį,“ – sako „Telia Global Services Lithuania“ personalo vadovas Mindaugas Šestilo.

Tiesa, anot M. Šestilo, patys kandidatai išlieka  atsargūs dėl darbo pradžios datos ar saugumo pasibaigus bandomajam  laikotarpiui.

„Siekdami užkirsti kelią tokioms abejonėms, užtikrinome, kad bandomojo laikotarpio metu darbuotojau jaustųsi saugūs. Nuo karantino pradžios virtualiai priėmėme jau per 15 naujų darbuotojų, o atvirų pozicijų šiuo metu – daugiau nei 50. Abejones iš dalies išsklaidė iš lūpų į lūpas sklindančios rekomendacijos dėl virtualaus proceso, prisidėjo ir išorinė komunikacija apie tolimesnę kompetencijų centro plėtrą.“

IT specialistų paklausa auga net ir karantino metu

Itin didžiulį poreikį rinkoje, anot ekspertų, ir toliau išlaiko IT specialistai – programuotojai, programinės įrangos kūrėjai. Tačiau, skirtingai nei prieš karantiną, kai solidų darbą turintys IT specialistai būdavo sunkiai pasiekiami ir perviliojami, dabartinė situacija atvėrė galimybes „galvų medžioklei“.

„Dabar auksinis metas tiems, kurie „medžioja“ gerus kandidatus. Dirbdami iš namų jie turi kur kas didesnę laisvę ir galimybes užmegzti kontaktą – telefonu ar per socialinius tinklus.. Suvokiant, jog situacija darbo rinkoje keisis ir po karantino, jų susidomėjimas didesnis, o bendrovėms tai – puikus laikas sudaryti potencialių kandidatų sąrašą, kuris bus itin vertingas kovojant rinkoje dėl tokio tipo specialistų ateityje“, – pasakoja „Telia Global Services Lithuania“ personalo vadovas M. Šestilo.

Didesnį aktyvumą IT rinkoje pastebi ir personalų atrankų bendrovės. Nors bendrai teigti, kad daugiau žmonių pradėjo ieškotis darbo, specialistai negali, bet pastebi bendro susidomėjimo naujais darbo pasiūlymais augimą. „Alliance for Recruitment“ duomenimis, vienas iš trijų finansų srities ir vienas iš keturių IT srities specialistų svarsto naujas galimybes arba dalyvauja darbo pokalbiuose.

Labiau bijo, todėl prašo didesnės algos

Abu personalo atrankų specialistai vieningai sutaria, jog net ir galimos krizės akivaizdoje Lietuvos darbo rinkoje rasti tinkamų kandidatų nėra paprasta. Pastaraisiais metais įmonės privalėjo arba pačios aktyviai kontaktuoti su juos dominančiais darbuotojais, arba pasitelkti į pagalbą personalo paieškos agentūras. Šios tendencijos išlieka ir karantino metu.

„Turėdami stabilų darbą lietuviai sunkiai svarsto kitus pasiūlymus. Ypač dabar pastebimas didesnis kandidatų susidomėjimas būsimo darbdavio stabilumu – ar keičiant darbą nenutiks taip, kad būsimas darbdavys greitai susidurs su finansinėmis problemomis. Tikėtina, jog daugiau kandidatų sulauks didelės bei tarptautinės kompanijos, kurioms kelių savaičių ar mėnesių sulėtėjimas nekelia didesnių problemų“, – teigia V. Šidlauskas.

Tuo tarpu Mindaugas Šestilo rinkoje pastebi ir paradoksų – kandidatuodami į „Telia Global Services Lithuania“ pozicijas specialistai kaip garantijos už nežinomybę, kaip seksis įsidarbinti ar dirbti virtualiai, prašo didesnės algos ir kitų socialinių garantijų.

„Tie, kurie turi vienokių ar kitokių abejonių, nustemba, kai pirmą darbo dieną gauną į namus nešiojamąjį kompiuterį, su jais nuolat virtualiai bendrauja priskirtas kolega, o visos sistemos ir prisijungimai užtikrinami nuolatiniu būdu“, – pasakoja M. Šestilo. „Visi esame patyrę, ką reiškia keisti darbą – tai sukelia vienokį ar kitokį stresą, o šiandienos aplinkybėmis jo gali būti dar daugiau. Mūsų tikslas – parodyti, jog bendrovėje yra puikiai veikiantys procesai ir techninės galimybės dirbti iš namų tiek, kiek to reikalaus aplinkybės.“

Parašykite komentarą