Sąjūdis prieš Astravo AE: su astravirusu Baltarusijoje sumišęs koronavirusas didina grėsmes visos Europos saugumui

Pilietinę visuomenę jungiantis Sąjūdis prieš Astravo AE ypač pavojingu laiko koronaviruso protrūkį Baltarusijoje greta sienos su Lietuva statomoje atominėje jėgainėje. Į šią rimtą papildomą saugumo grėsmę privalo reaguoti Lietuvos užsienio reikalų ministerija, informuodama mūsų partnerius Europos Sąjungoje ir inicijuodama bendrą atsaką.

Praėjusią savaitę viešumoje pasirodžius žinioms, kad iš Astravo atominės elektrinės teritorijos hospitalizuota daugiau kaip 100 darbuotojų, galimai turėjusių kontaktą su jėgainės aikštelėje dirbusiais infekuotais Rusijos piliečiais, Lietuva privalo nedelsiant reaguoti į susidariusią situaciją. 

„Akivaizdu, kad prie daugkartinių techninių klaidų ir statybos broko atvejų pridėjus koronavirusą saugumo standartai Astrave krenta į dar neregėtas žemumas. Įvykių eskalacija gali būti itin pavojinga, todėl kreipėmės į užsienio reikalų ministrą L. Linkevičių – prašome pranešti, kokių veiksmų Lietuva ėmėsi informuodama savo partnerius ir ES institucijas dėl naujų rizikų Astrave atsiradimo. Iš ministro norime išgirsti, kas konkrečiai padaryta, kas dar bus daroma veikiant išvien su mūsų partneriais ES. Nebegalime pasyviai stebėti neatsakingą ar tiesiog nusikalstamą Baltarusijos valdžios požiūrį į pandemiją. Pats Baltarusijos prezidentas gali gelbėtis penkiasdešimčia gramų, darbu laukuose ar ledo rituliu, bet Astravui, baltarusiams ir, galų gale, visai Europai tokie „vaistai“ nepadės“, – sako Sąjūdžio prieš Astravo AE valdybos pirmininkas europarlamentaras Petras Auštrevičius.

Sąjūdžio prieš Astravo AE valdybos narys, parlamentaras ambasadorius Ž. Pavilionis pabrėžia, kad dabartinėmis aplinkybėmis ES negali teikti jokios finansinės paramos A. Lukašenkos režimui.

„Ironiška, kad Baltarusijos prezidentas, iki šiol nesiėmęs jokių žingsnių užkertant kelią koronos ir astraviruso plitimui savo šalyje, jau kreipėsi pagalbos  į Europos Sąjungą. Manome, kad Lietuvos ir Europos mokesčių mokėtojų parama gali būti taikoma tik tiesiogiai Baltarusijos piliečiams, neturintiems galimybės apsisaugoti nuo viruso, bet tikrai ne A. Lukašenkos režimui, rodančiam bravūrišką ir visiškai neatsakingą elgesį dėl abiejų mirtinų virusų plitimo“, – sako Ž. Pavilionis.

Šiandien pilietinę visuomenę jungiantis Sąjūdis prieš Astravo AE rengia atvirą diskusiją „Traktoriai ir ledo ritulys nuo koronaviruso: o kas apsaugos nuo astraviruso?“, ji nuo 15 valandos bus tiesiogiai transliuojama ir internetu čia:

 https://www.facebook.com/AstravuiSTOP/ 

Diskusijoje dalyvaus profesorius, Sąjūdžio prieš Astravo AE garbės pirmininkas Vytautas Landsbergis, europarlamentaras Petras Auštrevičius, Seimo narys Žygimantas Pavilionis, Žaliosios politikos instituto vadovė Ieva Budraitė, Baltarusijos žaliųjų partijos atstovė Tatjana Novikova, Baltarusijos Jungtinės piliečių partijos atstovas Anatolijus Lebedko ir Pavelas Severinecas, partijos „Baltarusijos krikščioniškoji demokratija“ narys.

Sąjūdis prieš Astravo AE pabrėžia, kad dabartinė Astravo jėgainės vieta Baltarusijoje, greta sienos su Lietuva, parinkta grubiai pažeidžiant Espoo konvencijos nuostatas dėl branduolinių jėgainių lokacijos, saugios statybos principų. 

Sąjūdis prieš Astravo AE inicijavo tarptautinę peticiją prieš Astravo atominę jėgainę, ją kiekvienas gali rasti ir pasirašyti čia: http://bit.ly/peticijapriesastravoae. Peticija, išversta į 5 kalbas, bus įteikta Europos Parlamentui. Peticiją elektroniniu būdu jau pasirašė daugiau nei 9000 žmonių Lietuvoje ir visoje Europoje.

Sąjūdis prieš Astravo AE siekia, jog:

1)  Astravo AE statybos būtų sustabdytos, atominė elektrinė uždaryta ir jai parinkta kita, saugi vieta; 

2) Lietuva ir ES imtųsi visų įmanomų priemonių atominės elektrinės saugumui užtikrinti;

3)  Astravo AE elektros energija nepatektų į ES rinką;

Sąjūdis prieš Astravo AE yra pilietinei visuomenei ir įvairių politinių pažiūrų piliečiams atvira organizacija – jos nariais gali tapti visi, pritariantys organizacijos tikslams. Pirmasis asociacijos narių sambūris vyko vasario 15 d. Lietuvos Seime.

Parašykite komentarą