Paskelbtas bendras pareiškimas dėl parlamentų vaidmens pandemijos metu

2020 m. balandžio 17 d. pranešimas žiniasklaidai

 

Reaguodami į COVID-19 (koronavirusinės infekcijos) plitimą visame pasaulyje, Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos, Šiaurės Atlanto Sutarties Organizacijos Parlamentinės Asamblėjos ir Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Parlamentinės Asamblėjos pirmininkai paskelbė bendrą pareiškimą.

Pareiškime ne tik išreiškiamas susirūpinimas dėl COVID-19 pandemijos plitimo, jos grėsmės žmonių sveikatai, saugai ir gerovei ir jos pražūtingo poveikio įprastam visuomenių gyvenimui, demokratijai ir pagrindinėms teisėms bei laisvėms, bet taip pat ir dėl poveikio pasaulio ekonomikai.

„Tarptautinis bendradarbiavimas yra labai svarbus siekiant įveikti šią sudėtingą daugialypę krizę. Palankiai vertiname įvairias mūsų šalių pagalbos ir solidarumo formas, kurios padeda išgelbėti gyvybes. Tačiau vis dėlto turime dėti dar daugiau pastangų, nes nė viena valstybė viena negali susidoroti su tokio masto krize ir jos padariniais“, – rašoma dokumente.

Pabrėžiama, kad būtina greitai ir saugiai sukurti gydymą ir vakciną. „Mūsų vyriausybės ir parlamentai turi padaryti viską, kas jų galioje, kad paskatintų visų suinteresuotųjų subjektų, visų pirma, mokslo bendruomenės ir farmacijos pramonės, bendradarbiavimą.“ Tikima, kad bendradarbiavimas padėtų sumažinti COVID-19 ekonominius ir socialinius padarinius ir ilgalaikį krizės poveikį, visų pirma, pažeidžiamų ir marginalizuotų grupių žmonėms.

„Būtinas glaudus veiksmų koordinavimas su parlamentais nacionaliniu ir tarptautiniu lygmenimis. Parlamentai atlieka esminį vaidmenį kaip demokratinių vertybių, procesų ir pagrindinių laisvių sergėtojai, taip pat jie padeda didinti visuomenės pasitikėjimą. Todėl yra svarbu, kad jie ir toliau vykdė savo funkcijas šios krizės metu, išleisdami precedento neturinčius ekonominės pagalbos paketus ir patvirtindami neatidėliotinas visuomenės sveikatos apsaugos priemones, kartu stengdamiesi užtikrinti demokratinę kontrolę ir, kai tai įmanoma, veiksmingą stabdžių ir atsvarų sistemą, – teigiama bendrame pareiškime. – Labai svarbu, kad parlamentai ir toliau vykdytų priežiūrą ir prisidėtų prie paramos priemonių koncepcijos kūrimo, ypač socialinėje ir ekonominėje srityse, skirtų pažeidžiamiausiems mūsų visuomenių segmentams.“

Tarptautinių organizacijų, kurioms priklauso ir Lietuvos Respublikos Seimas, lyderiai atkreipia dėmesį, kad ateinančiais mėnesiais parlamentams teks svarbus vaidmuo užtikrinant, kad „neatidėliotinos priemonės būtų tinkamai įgyvendinamos ir atitiktų demokratinius standartus, kad laisvių apribojimai būtų proporcingi ir laikini, kad ekonominės pagalbos lėšos būtų išmokamos ten, kur jų reikia, ir kad būtų užtikrintas saugumas ir stabilumas“.

Bendrą pareiškimo tekstą anglų kalba galima rasti čia, o vertimą į lietuvių kalbą čia.

Parašykite komentarą