Ar galima persekioti už neteisėtų veiksmų paviešinimą?

Vakar žiniasklaidoje buvo plačiai paskelbta informacija apie sulaikytus tris advokatus, galimai neteisėtai rinkusius informaciją ir ją pateikusius teisėsaugos pareigūnams. Ta proga Generalinė prokuratūra kartu su Kriminalinės policijos biuru surengė spaudos konferenciją. Netrukus sulaikytų asmenų tapatybes sužinojo visa žiniasklaida. Advokatų taryba pažymi, kad toks selektyvus ikiteisminio tyrimo duomenų viešinimas neparodo elementarios pagarbos pamatinėms teisinės valstybės vertybėms.

Advokatų taryba atkreipia dėmesį, į tai, kad nors ikiteisminis tyrimas pradėtas dar vasario mėnesį, tačiau aktyvūs veiksmai buvo pradėti vykdyti tik vakar. Jie sutampa su Vilniaus apygardos administracinis teismo paskelbtu Advokatūrai palankiu sprendimu dėl pateikto skundo prieš STT, dėl vengimo teikti informacijos Advokatūrai, bandant formaliai prisidengti Pranešėjų apsaugos įstatymu.

Advokatų taryba atkreipia dėmesį, kad rytoj Seimo posėdyje ketinta pateikti Kriminalinės žvalgybos įstatymo pakeitimo projektą, kuriame siūloma nustatyti saugiklius nekontroliuojamam piliečių sekimui ir didesnei institucijos kontrolei. Advokatūra nekintamai laikosi pozicijos, jog kriminalinės žvalgybos veiksmai leidžia vykdyti neribotą piliečių sekimą, o tokius veiksmus vykdančių institucijų kontrolė yra tik formali.

Advokatų taryba išreiškia susirūpinimą, jog prieš advokatus pradėtas baudžiamasis persekiojimas yra galimai susijęs su jų profesine veikla renkant teisminei gynybai informacija apie galimus teisėsaugos pareigūnų neteisėtus veiksmus. Advokatams galimai atskleidus šią informaciją teisėsaugos institucijų vadovams, buvo pradėtas advokatų persekiojimas, kuris gali būti susijęs su tuo, kad ši informacija netaptų vieša. Primintina, kad nuo ikiteisminio tyrimo pradžios visa su tyrimu susijusi informacija yra ikiteisminio tyrimo paslaptis, todėl visuomenė jos nesužino, kol nesibaigia ikiteisminis tyrimas. Advokatų taryba pažymi, jog pastarųjų dienų teisėsaugos institucijų veiksmai labai primena 2013 metus, kuomet buvo vykdomos žurnalistų kratos siekiant nustatyti galimai neteisėtai iš VSD nutekėjusios informacijos šaltinius.

Advokatų taryba, atsižvelgdama į atskleistą advokatų tapatybę ir prasidėjusį ikiteisminio tyrimo veiksmų viešinimą ir kad tokie veiksmai gali pažeisti teisę į teisingą teismą ir gali trukdyti vykdyti advokato pareigas, kreipiasi į teisėsaugos institucijas ir kviečia nedelsiant padaryti viešai prieinama informaciją, kuria neva buvo „šantažuojama“ STT pareigūnai. Norime tikėti, kad atskleisti duomenys paneigs abejones, jog ikiteisminiu tyrimu gali būti bandoma nuslėpti galimus neteisėtus pareigūnų veiksmus. Ši informacija yra objektyvūs duomenys, kuriuos visuomenė turi teisę žinoti.

Parašykite komentarą