Prezidentas Nausėda palaikė LLRA-KŠS iniciatyvą

Lietuvos prezidentas pareiškė, kad šiuo metu susiklostė palankios sąlygos steigti valstybinį banką. Dar praėjusiais metais apie būtinybę kurti valstybinį banką kalbėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga, kuri kartu pateikė atitinkamus investicijos paskaičiavimus.

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį pareiškė, kad šiuo metu susiklostė palankios sąlygos kalbėti apie valstybinį banką, nes „iki šio laiko mes iškėlėme idėją, tačiau buvo sunku pasirinkti, kokiu pagrindu tas valstybinis bankas turėtų būti sukurtas – ar tai turėtų būti kuriama nuo nulio, ar reikėtų įsigyti veikiančio banko akcijas“.

„Šiandien, matydamas visą ekonomikos skatinimo mechanizmą, paramos fondo atsiradimą, „Invegos“ suaktyvėjusią veiklą, manau, kad tai neturėtų baigtis su krize, o tai turėtų būti geru pagrindu valstybinio banko formavimui. Ar pavadinsime jį banku, ar kokiu nors plėtros fondu… Svarbu ne pavadinimas, o esmė. Ar šis fondas ar bankas prisidės prie Lietuvos ekonomikos konkurencingumo ir nuties reikalingus kelius į ateitį“, – penktadienį per spaudos konferenciją prie Prezidentūros pabrėžė G. Nausėda. Prezidentas tiki, kad jam pavyks šiuo klausimu pasiekti konsensusą, nes, kaip pranešė, jis šią idėją jau aptarė su premjeru.

Apie būtinumą šalyje steigti valstybinį banką dar praėjusiais metais kalbėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcija – Krikščioniškų šeimų sąjunga. LLRA-KŠS pasiūlė įkurti valstybinį banką, kuris, partijos manymu, padidintų konkurenciją šalies bankų sektoriuje. Valstybinį banką LLRA-KŠS siūlo steigti „Lietuvos pašto“ skyrių regionuose pagrindu.

„Vienas pagrindinių argumentų, kodėl pas mus turi atsirasti Lietuvos komercinis bankas – šalyje būtina konkurencija, kurios bankams dabar nėra. Ir dėl to kenčia mūsų žmonės, kurie ne tik praranda savo laiką ir sveikatą stovėdami ilgose eilėse, bet ir moka bankams labai daug. Per metus vienam žmogui išeina mažiausiai 30-40 eurų, nors kitose valstybėse šios paslaugos dažnai yra nemokamai. Tai ir yra konkreti parama kiekvienam žmogui, įskaitant pensininkus“, – per praėjusių metų spalio mėnesį Seime vykusią spaudos konferenciją argumentavo LLRA-KŠS pirmininkas, Europos Parlamento narys Valdemar Tomaševski, kartu pateikdamas kelių Europos šalių bankų paslaugų įkainių palyginimus.

Pasak LLRA-KŠS lyderio, Lietuvos ekonomikos lėtėjimas – dar vienas argumentas steigti Lietuvos komercinį banką. Vokietijoje, pavyzdžiui, ekonomikos skatinimui yra pasitelkiami komerciniai bankai. „Tam, kad turėtume svertus krizės metu, būtina turėti savo valstybinį komercinį banką“, – argumentavo V. Tomaševski.

Parašykite komentarą