Virtualus jubiliejinės Nacionalinės bibliotekų savaitės atidarymas

Iškilmingas 20-osios Nacionalinės bibliotekų savaitės atidarymas balandžio 23 d. įvyko nuotoliniu būdu iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos. Ta proga virtualius sveikinimus skaitančiai Lietuvos visuomenei ir bibliotekininkų bendruomenei per Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanalą siuntė Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda, kultūros ministras dr. Mindaugas Kvietkauskas, Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, Lietuvos bibliotekininkų draugijos (LBD) pirmininkė Jolita Steponaitienė. Tradiciškai buvo paskelbti geriausi praėjusių metų bibliotekininkai.

Prezidentas G. Nausėda linkėjo sėkmės „ypatingos profesijos žmonėms – bibliotekininkams – vykdant kultūros židinio funkcijas“. „Per pastaruosius 20 metų įvyko labai svarbūs pokyčiai, fundamentalios slinktys bibliotekų veikloje. Pakito ir skaitymo turinys, ir pats knygos formatas. Ypač svarbu, kad bibliotekos jose dirbančių profesionalių bibliotekininkų dėka tapo tikrais kultūros židiniais“, – sakė Prezidentas.

Ministras dr. M. Kvietkauskas, prieš paskelbdamas Kultūros ministerijos įsteigtos geriausio metų bibliotekininko nominacijos laureatus, pasveikino kultūrininkus Pasaulinės knygos ir autorių teisių dienos ir prasidedančios Nacionalinės bibliotekų savaitės proga. Pasak ministro, faktas, kad šią savaitę minime virtualiai pasaulinės pandemijos akivaizdoje, karantino sąlygomis, tik dar labiau padeda suvokti knygos ir bibliotekų vertę. „Ne visi žmonės karantino išvakarėse plūdo į prekybos centrus pirkti negendančių produktų. Pats buvau liudininkas to, kai, atėjęs į Vilniaus viešąją biblioteką atsiimti iš anksto užsisakytų knygų, pamačiau minią žmonių, imančių knygas į namus karantino laikotarpiui, pilnas skaityklas skaitytojų. Labai stiprus įspūdis, patvirtinantis, kad knyga yra būtina ir padeda ištverti išbandymų laiką. Bibliotekų veikla ir bibliotekininkų darbas yra pamatinis, atliepiantis būtiną žmogaus poreikį knygos teikiamam dvasiniam penui“, – sakė ministras M. Kvietkauskas.

Paskelbti 2019 metų geriausi bibliotekininkai:

  • Geriausio bibliotekininko vardą pelnė Pasvalio Mariaus Katiliškio viešosios bibliotekos Vaškų Vandos Zaborskaitės bibliotekos vyriausioji bibliotekininkė Aldona Oniūnienė.
  • 2019 m. geriausio bibliotekos vadovo nominacijos laureate tapo Zarasų rajono savivaldybės viešosios bibliotekos direktorė Danutė Karlienė.
  • 2019 m. geriausio jaunojo bibliotekininko titulą laimėjo Vilniaus miesto savivaldybės centrinės bibliotekos rinkodaros vadybininkė Julija Glosaitė.

Visos trys laureatės vaizdo sveikinimuose dėkojo už jų darbo įvertinimą ir pripažinimą.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius ir Lietuvos bibliotekų tarybos pirmininkas prof. dr. R. Gudauskas šia proga duotame interviu akcentavo bibliotekų gyvybingumą, pažangą ir modernumą, technologinį proveržį, ambicingus ir sėkmingus projektus, gerą tarptautinį Lietuvos bibliotekų vertinimą, pažymėjo ne tik technologijų, bet ir vertybinės dimensijos svarbą. „Technologijos neturi deformuoti vertybinių dimensijų. Taip, jos svarbios ir būtinos, bet niekas neatstos gyvo bendravimo. Man labai patinka Viktorijos Daujotytės mintis, kurią gal net per dažnai prisimenu, – biblioteka yra vieta, kur žmogus susitinka su knyga, žmogus susitinka su žmogumi, mintys susitinka su mintimis. Manau, kad ši formulė sėkmingai realizuota“, – sakė prof. dr. R. Gudauskas.

LBD pirmininkė J. Steponaitienė pakvietė visą skaitančią visuomenę aktyviai dalyvauti virtualiuose jubiliejinės Nacionalinės bibliotekų savaitės renginiuose ir paskelbė LBD įsteigtos nominacijos „Pažinimo vaisius“ nugalėtoją. Jos laureatu tapo UAB „Asseco“ (vadovas Albertas Šermokas) už ilgametį LBD veiklų rėmimą ir produktyvią partnerystę.

Nacionalinės bibliotekų savaitės renginiai visose Lietuvos bibliotekose vyks iki balandžio 29 d.

Parašykite komentarą