Seimo narys A. Ažubalis prašo URM, VSD, FNTT pateikti informaciją dėl galimo „BMA LT“ ES sankcijų pažeidimo

Seimo Tėvynės Sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos narys Audronius Ažubalis kreipėsi į užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių, Valstybės saugumo departamento direktorių Darių Jauniškį, Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos direktorių Antonį Mikulskį, prašydamas pateikti informaciją apie tai, kaip vykdoma įmonės „BMA LT” finansinė veikla.

Klausimai dėl galimų pažeidimų kilo po to, kai viešumoje pasirodė informacija apie Jungtinėje Karalystėje, taip pat kaimyninėje Latvijoje ir Estijoje vykdomus tyrimus dėl „Baltic Media Alliance“ („BMA“) – vienos didžiausių žiniasklaidos grupių̨ Baltijos šalyse – galimų ES sankcijų̨ pažeidimų, dėl to, kad su šiais kanalais susiję̨ mokėjimai pasiekdavo įmones, valdomas ES sankcijų sąraše esančio Rusijos oligarcho Jurijuaus Kovalčiukao.

„Pernai gruodį Latvijos Valstybės saugumo tarnyba pradėjo tyrimą dėl galimo ES sankcijų pažeidimo, susijusio su „BMA“ artimais asmenimis. Vienas jų – pusę „BMA“ akcijų valdantis verslininkas Olegas Solodovas. Minėtasis asmuo galimai pažeidė ES sankcijas vykdant atsiskaitymus už Rusijos TV kanalų retransliavimą. Mokėjimams panaudotos įmonės Baltijos šalyse ir Jungtinėje Karalystėje, o šių mokėjimų suma – artima 10 mln. eurų. Saugumo tarnybų akiratyje atsidūręs verslininkas O. Solodovas verčiasi Rusijos televizijos kanalų retransliavimo verslu, kurio didelė dalis – su oligarchu J. Kovalčiuku susijusių kanalų retransliavimas“, – teigia Seimo narys Audronius Ažubalis.

Šiuo kreipimųsi parlamentaras atkreipia dėmesį, kad „BMA“ priklauso teisės transliuoti Pirmąjį Baltijos kanalą (PBK), „Ren TV“, „NTV Mir“ ir kitus populiarius Rusijos kanalus Baltijos šalyse. Lietuvoje 2018 m. „BMA LT“ bendrovės pelnas siekė 2,09 mln. eurų, retransliuojamiems kanalams apribojimai netaikomi. Todėl prašoma informacijos, ar nėra pagrindo kalbėti apie analogiškas ES sankcijų pažeidimo schemas minėtų įmonių taikomas ir Lietuvoje?

 

Parašykite komentarą